Türgi hoiatas USA välisministrit enne visiiti

BNS
Copy
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: POOL/REUTERS

USA välisministri Mike Pompeo eelseisev visiit Türki sai kolmapäeval tormise sissejuhatuse, kui Ankara kritiseeris tema otsust tõstatada usuvabaduse teema.

Pompeo külastab Istanbuli järgmisel esmaspäeval ja teisipäeval osana seitset riiki hõlmavast ringsõidust, mille raames ta külastab ka Prantsusmaad ja Lähis-Ida riike.

Peatus Istanbulis on märkimisväärne, kuna USA välisminister ei kohtu ühegi kõrge Türgi ametnikuga.

Pompeol on kavas ainult kõnelused Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhi Bartholomeos I-ga.

USA välisministeeriumi teatel tahab Pompeo arutada usuteemasid Türgis ja piirkonnas ning edendada meie tugevat seisukohta usuvabadusest üle kogu maailma.

Pompeo kohtub patriarhiga neli kuud pärast seda, kui Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani korraldusel muudeti Istanbuli Hagia Sophia ajaloomälestisest mošeeks.

UNESCO Maailmapärandi nimistusse kuuluv Hagia Sophia oli algselt Bütsantsi keisririigi katedraal, enne kui see Konstantinoopoli vallutamise järel mošeeks muudeti.

Muuseumiks muudeti see 1934. aastal, moodsa Türgi Vabariigi rajaja Mustafa Kemal Atatürki valitsusajal.

Pompeo kritiseeris avalikult Türgi suvist sammu.

Türgi välisministeerium nimetas Pompeo valitud visiidi teemat täiesti ebaoluliseks ning soovitas USA-l vaadata peeglisse ja reageerida vajaliku tundlikusega sellistele inimõigusrikkumistele kodumaal nagu rassism, islamofoobia ja vihakuriteod.

Suhted Washingtoni ja tema strateegilise NATO liitlase Türgi vahel on Donald Trumpi ametiajal kõikunud sooja ja külma vahel sõltuvalt teemadest.

Teisipäeval õnnitles Türgi liider Joe Bidenit presidendivalimiste võitmise puhul. Vaid mõni tund hiljem saatis ta eraldi sõnumi Trumpile, väljendades tänu tema sooja sõpruse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles