Myanmarist hiljuti avastatud ahviliiki ähvardab väljasuremine

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Popa languur sai oma nime Popa vulkaani järgi, mida kohalikud peavad pühaks mäeks. 
Popa languur sai oma nime Popa vulkaani järgi, mida kohalikud peavad pühaks mäeks. Foto: Thaung Win/AFP/Scanpix

Myanmari džunglitest leitud primaadiliik on olnud aastaid kõigile nähtaval, kuid samas peidus. Nüüd, kui ka teadus selle olemasolu avastas, on looduses alles vaid 200 kuni 260 isendit.

Oma liiginime Popa languur (ld Trachypithecus popa) said need saledad, keskmiselt kaheksa kilo kaaluvad tumehalli karva, pika saba ja silmi ümbritsevate kriitjate laikudega loomad Popa vulkaani järgi, mida kohalikud peavad pühaks mäeks ning kus elab ka suurim teadaolev, 100-pealine asurkond.

«Alles sai liik kirjeldatud ja juba on ta väljasuremisohus,» tõdes teadusajakirjas Zoological Research ilmunud ja uut liiki kirjeldava teadusartikli vanemautor, Fauna And Flora Internationali (FFI) teadur Frank Momberg The Guardianile. Saksa Primaatide Keskuse teadlane Christian Roos rõhutas BBC-le antud intervjuus, et kuigi ohustatuse üheks põhjuseks on küttimine, ei saa siiski mööda vaadata elupaikade hävingust kui peamisest ohustatuse allikast.

Nagu nähtub ühest ohustatuse põhjusest, on liik kohalikele kogukondadele juba ammu tuttav. ABC News kirjutab, et kunagi olid Popa languurid laialt levinud üle kogu Myanmari keskosa kuiva tsooni, kuid praeguseks on kunagine asurkond kahanenud vaid üksikutele populatsioonidele. Kunagisest levikust hoolimata ei olnud neid seni teaduslikult kirjeldatud ega ka nimetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles