Gruusia valimised tekitasid demokraatiajanu (1)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Pühapäeval kogunesid tänavatele kümned tuhanded inimesed, et seista Gruusia demokraatlike väärtuste eest.
Pühapäeval kogunesid tänavatele kümned tuhanded inimesed, et seista Gruusia demokraatlike väärtuste eest. Foto: David Mdzinarishvili/Tass/Scanpix

Gruusia kahe nädala tagused parlamendivalimised on tekitanud riigis pahameeletormi, mis tõi läinud nädalal tänavatele protestima kümneid tuhandeid inimesi. Opositsiooni toetavate inimeste sõnul olid valimised ebaausad, andes eelise võimuparteile Gruusia Unistus. Gruusia Unistus, mis on endise peaministri ja miljardäri Bidzina Ivanišvili käe all, on kategooriliselt eitanud igasugust valimispettust. Opositsioon on ühendanud jõud ning keeldub selliste sündmuste taustal parlamendiga liitumast.

Valimistel täheldati rikkumisi, nagu valijate mõjutamine, hirmutamine, hääletuskonfidentsiaalsuse rikkumine. Samas ei ole valimisvaatlejad kuulutanud, et probleemid oleksid olnud niivõrd muret tekitavad, et peaks tulemused kehtetuks kuulutama.

OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo (ODIHIR) vaatluste põhjal järgiti valimistel põhilisi vabadusi ning kampaania oli konkurentsivõimeline. Ometigi on valimisvaatlejad ühiselt nõus, et tegemist on viimaste aastate kõige vähem demokraatlike ja vabade valimistega. OSCE järgi saaks valimiste läbipaistvust tulevikus parandada, muutes kampaaniate rahastamist, nende läbiviimist ning valimiskomisjone.

Gruusia Rahvusvaheline Õiglaste Valimiste ja Demokraatia Selts (ISFED) on teatanud, et Gruusia Valimisameti (CEC) tulemustes võib olla üle neljaprotsendiline kõrvalekalle. ISFEDi andmetel on need hääled ilmselt suurendanud võimupartei häältesaaki. Nii suurt lahknemist on varem täheldatud ainult 2003. aastal, kui olukord päädis rooside revolutsiooniga, ning 2008. aasta presidendivalimistel.

Opositsioon on väljendanud muret selle üle, et võimupartei ei ole pühendunud kodanike tahte järgi käitumisele, vaid on eelkõige huvitatud enda võimu säilitamisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles