Belgias vahistati avalikku koraani põletamist kavandanud taanlased

Copy
Belgia politseiauto.
Belgia politseiauto. Foto: AFP/SCANPIX

Viis Taani paremäärmuslikku aktivisti, keda kahtlustatakse kavas provotseerida Belgia moslemeid koraani põletamisega, vahistati ja saadeti maalt välja, ütlesid neljapäeval ametiisikud. 

Vahistamist kinnitas Rasmus Paludani juhitud islami- ja immigratsioonivastase rühmituse Stram Kurs (Karm Joon) Facebooki lehekülg. 

Rühmituse teatel vahistati Paludan ise Prantsusmaal ja ka tema saadetakse välja. 

Stram Kurs on Skandinaaviamaades provokatsioonidega tuntuks saanud ning Belgia võimud kahtlustavad, et rühmitusel oli kavas korraldada Koraani põletamine Brüsseli Molenbeeki linnajaos, kus elab palju Maroko päritolu inimesi. 

Belgia migratsiooniminister Sammy Mahdi, kes on flaami kristlik-demokraatliku partei liige ja Iraagi pagulase poeg, tervitas vahistamisi. «Neil kästi kiirelt riigist lahkuda, mida nad ka tegid,» seisab tema avalduses. 

«Nende siinviibimine polnud võimalik, sest nad kujutasid endast tõsist ohtu avalikule korrale Belgias. Veel üks mees vahistati samal põhjusel äsja Prantsusmaal,» kirjutas ta.

Ministri avaldus ei sisalda Paludani nime, kuid Mahdi viitab mehele, kelle osas on sarnase sammu varem astunud ka Saksamaa.

Augustis puhkesid kokkupõrked Lõuna-Rootsis Malmös, kui paremäärmuslased põletasid Koraani. Algselt pidi sinna saabuma ka Paludan, kuid Rootsi võimud tõkestasid tema riiki pääsu.

30. oktoobril teatas Paludan Facebookis, et informeeris Prantsusmaa konsulaati Kopenhaagenis oma kavast põletada Koraan Pariisi Triumfikaare juures 11. novembril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles