Taliban purustab Swati orus koole

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani õpilased kogunemas Swati orus purustatud koolimaja rusudele.
Pakistani õpilased kogunemas Swati orus purustatud koolimaja rusudele. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani hõimualadel domineeriva Talibani sissid lasid täna rahutus Swati piirkonnas õhku veel neli koolimaja vastuseks ühe ministri lubadusele, et valitsus kavatseb need seal peagi uuesti õppetööle avada.


Swati org oma maaliliste vaadetega oli veel mõne aja eest üks Pakistani olulisemaid turistide sihtmärke, kuid tunamullu algas seal äärmuslikku islamit kuulutavate sõdalaste pealetung valitsusvägede vastu, vahendas

Reuters

.

Kohalike elanike sõnul on peaaegu kogu see ala, mis asub riigi loodeosas, aga mitte päris Afganistani piiril, praegu taliibide kontrolli all - ka orus asuv suurim linn Mingora, kus täna neli koolimaja hävitatigi.

«Sissid õhkisid kaks tüdrukute kooli ja kaks poiste kooli,» kinnitas Reutersile piirkonnas viibiv valitsuseametnik. «Rünnakud sõdurite vastu on mõistetavad, aga miks hävitavad nad koole?»

Taliban nõuab karmide islamiseaduste kehtestamist ning on keelanud naistele hariduse nii Afganistani kui ka Pakistani hõimualadel. Koolides nähakse ka keskvõimu sümbolit, mille vastu võideldakse. Lisaks väidavad sissid, et neid kasutatakse sõjaväe valvepostidena.

Swati orus on islamiäärmuslased hävitanud kokku juba 170 kooli, kus õppis umbes 55 000 tüdrukut ja poissi. Kuna praegu on koolides veel talvevaheaeg, siis täna keegi rünnakutes vigastada ei saanud.

Pakistani informatsiooniminister Sherry Rehman teatas pühapäeval, et valitsus kindlustab koolide taasavamise Swati orus märtsi alguseks, kui talvevaheaeg lõppeb, ent seda plaani võib olla keeruline ellu viia, sest ka õpetajad kardavad oma elu pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles