Kuopio koolis kaasõpilase mõõgaga tapnu mõisteti eluks ajaks vangi (1)

Copy
Politseiautod ühiselamu ees, kus Joel Marin elas.
Politseiautod ühiselamu ees, kus Joel Marin elas. Foto: Vesa Moilanen / AP / Scanpix

Soome kohus mõistis eelmisel aastal Kuopio lähedal ametikoolis ühe kaasõpilase mõõgaga tapnud 25-aastase Joel Otto Aukusti Marini reedel eluks ajaks vangi.

Põhja-Savo ringkonnakohus mõistis Marini süüdi mõrvas ja 20 mõrvakatses. Tal tuleb maksta ohvreile hüvituseks 250 000 ja kohalikule haridusametile 240 000 eurot, sest lisaks veretööle süütas ta tulekahju, milles koolimaja sai kannatada.

Kohus leidis, et tapja tegutses eelmise aasta 1. oktoobril mõõga ja bensiinipudelitega relvastatuna Savo ametikooli klassiruumi tungides äärmiselt sihikindlalt ja otsustavalt.

Ta tappis ühe kaasõpilase, 23-aastase Ukraina kodaniku. Kannatada sai veel üle 10 inimese, teiste hulgas üks politseinik.

Kohtunikud ei rahuldanud kaitse taotlust karistusaega lühendada, kuna tapja tasakaalutu vaimne seisund olevat vähendanud tema vastutusvõimet.

Kohus leidis, et Marini sai aru mida ka tegi ja kavandas rünnakut pikalt.

Vahetult pärast kinnipidamist ütles tapja politseinikele, et soovis maailmale kätte maksta, sest on õnnetu, üksildane ja teda kiusatakse.

«Ma mõtlesin küll, et süütute inimeste tapmine on vale, aga mul oli ükskõik,» ütles Marin toona.

Kohus juhtis tähelepanu ka sellele, et Marini sõnul tahtis ta, et teda tema tegude eest mäletataks. Ta oli otsinud internetist andmeid varasemate koolirünnakute kohta.

«Marin ei tegutsenud stressiolukorras impulsi ajel, vaid varasemate plaanide järgi väga rahulikult, sihikindlalt ja otsustavalt,» ütles kohus.

Tapja advokaat Matti Niiranen ei osanud reedel veel öelda, kas nad kaebavad kohtuotsuse edasi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles