Kohalik vaade ⟩ Rändeküsimus kõigub kahe äärmuse vahel (1)

Javier Brandoli
, ajakirjanik, Rooma
Copy
Lampedusale jõudnud migrandid minemas karantiinilaeva MS GNV Azzurra pardale. 
Lampedusale jõudnud migrandid minemas karantiinilaeva MS GNV Azzurra pardale. Foto: DARIO PIGNATELLI/AFP/Scanpix

Ühe 21. sajandi suurema murega silmitsi seistes peaksime ühiskonnana ilmselt vastama mitmetele küsimustele. Aga kui selgeid vastuseid pole, on ehk parem otsida selgeid küsimusi.

Kas keset pandeemiat, kus nakatumiste ja tõsise majanduskriisi vältimiseks on piiratud miljonite inimeste liikumisvabadust, võib sisse lasta sadu illegaalseid immigrante? Kas pandeemia või majanduskriis õigustab sadade migrantide surma keset merd, kust nad saaks päästa?

Itaalias (ja mujal Euroopas) on selles suures ja tuliseid poliitilisi debatte tekitavas küsimuses kaks selgelt vastandlikku tegevusjoont.

Ühel pool on need, kes pooldavad täielikku keeldu migrandipäästelaevade Euroopa sadamates vastuvõtmisele ja humanitaarpäästele, et takistada illegaalsete migrantide tulekut ja inimsmugeldajate äri.

«Kas sisenemise ja väljumise keeld migrantidele ei kehti?» päris hiljuti endine Itaalia siseminister ja praegune opositsioonijuht Matteo Salvini.

«Sitsiilia rannikul on jätkuvalt maaletulekud: Covid-positiivsed migrandid saabuvad,» kaebas hiljuti paremäärmusliku Fratelli d’Italia partei juht Giorgia Meloni.

Teisel pool on need, kes toetavad kohustuslikku humanitaarabi vältimaks eetilisest vaatenurgast halvemat – päästetavate inimeste surma. See ei tähenda, et nad toetaksid illegaalset migratsiooni, vaid seda, et tuhandetel inimestel ei lastaks uppuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles