New York Times: Al-Qaeda tähtsuselt teine mees tapeti suvel Iraanis

Copy
Al-Qaeda korraldas Keenias Nairobis 7. augustil 1998 autopommirünnaku USA saatkonna vastu.
Al-Qaeda korraldas Keenias Nairobis 7. augustil 1998 autopommirünnaku USA saatkonna vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Äärmusrühmituse Al-Qaeda tähtsuselt teine mees, keda USA süüdistab oma Tansaania ja Keenia saatkonna pommiplahvatustes 1998. aastal, tapeti augustis vaikselt Iraanis, kirjutas reedel ajaleht New York Times.

FBI tagaotsitavate terroristide nimekirja kantud Abdullah Ahmed Abdullah' lasid USA korraldusel Teheranis maha kaks Iisraeli agenti, kinnitasid luureametnikud ajalehele.

Rünnak tehti 7. augustil, Aafrika plahvatuste aastapäeval, kuid ei USA, Iraan, Iisrael ega Al-Qaeda ole sellest avalikult teatanud.

Al-Qaeda juhtide hulka kuulunud Abdullah varjunimega Abu Muhammad al-Masri tapeti koos tütre Miriamiga, kes oli Osama bin Ladeni poja Hamza bin Ladeni lesk, lisas Times.

Ühendriikide föderaalvõimud olid pannud Abdullah' kinnivõtmiseni viiva info eest välja 10 miljoni dollari suuruse tasu.

USA riikliku terroritõrjekeskuse 2008. aastal koostatud ülisalajastes dokumentides iseloomustatakse teda kui kõige kogenumat ja võimekamat operatsioonide kavandajat, kes ei ole USA ega tema liitlaste käes vangis.

Ühendriikide Keenia ja Tansaania saatkonnas sai 1998. aastal pommiplahvatustes surma 224 ja vigastada üle 5000 inimese.

USA kohus esitas samal aastal Abdullah'le süüdistuse plahvatuste korraldamises.

Iraan tõrjus laupäeval New York Times teadet, öeldes, et see põhineb väljamõeldud informatsioonil. 

Iraani vaenlased USA ja Iisrael «püüavad valede ja ajakirjandusele väljamõeldud informatsiooni lekitamisega veeretada vastutust (Al-Qaeda) ja teiste piirkonna terrorirühituste kuritegude eest Iraanile ja seostada teda nende rühmitustega», ütles välisministeeriumi pressiesindaja Saeed Khatibzadeh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles