Viisteist riiki allkirjastas Aasia vabakaubandusleppe

Copy
Vietnami peaminister Nguyen Xuan Phuc ja kaubandusminister RCEP-i allkirjastamistseremoonial.
Vietnami peaminister Nguyen Xuan Phuc ja kaubandusminister RCEP-i allkirjastamistseremoonial. Foto: EPA/Scanpix

Viisteist riiki allkirjastas täna ulatusliku Aasia vabakaubandusleppe, mis annab Hiinale võimaluse mõjuvõimu suurendada.

Regionaalne kõikehõlmav majanduspartnerlus (RCEP) hõlmab kümmet Kagu-Aasia riiki, Hiinat, Jaapanit, Lõuna-Koread, Austraaliat ja Uus-Meremaad ning on analüütikute sõnul sisemajanduse kogutoongult (SKT) suurim kaubanduslepe maailmas.

Hiina algatusel loodud RCEP koondab kõik kümme Kagu-Aasia riikide assotsiatsiooni (ASEAN) riiki.

Leppe idee käidi välja juba 2012. aastal, kuid allkirjastamiseni jõuti sel nädalavahetusel ASEAN-i tippkohtumisel ja selle abil loodetakse koroonapandeemia tõttu kannatada saanud majandused taas jalule aidata.

Kaubanduslepe hõlmab ligikaudu poolt maailma rahvastikust ja kolmandikku SKP-st, ehkki selle kaalu on mõnevõrra vähendanud India kõrvalejäämine.

«Mul on hea meel, et pärast kaheksat aastat keerulisi diskussioone jõudsime me täna RCEP läbirääkimistega ametlikult lõpule,» ütles Vietnami peaminister Nguyen Xuan Phuc enne virtuaalset allkirjastamist.

Kokkulepe näeb ette tollimaksude alandamise ja teenustesektori avamise RCEP riikide vahel, mille hulka ei kuulu USA-d. Sestap nähakse selles Pekingi alternatiivi nüüdseks toimimast lakanud Vaikse ookeani kaubandusleppele (TPP), mille eesotsas oli Washington.

RCEP seob Hiina laiemad piirkondlikud geopoliitiised ambitsioonid kindlamalt uue Siiditee ehk nn «Vöö ja tee» alatusega, ütles Singapuri ärikooli kaubandusekspert Alexander Capri, viidates Pekingi investeerimisprojektile, millega püütakse laiendada Hiina taristut ja mõju maailmas.

Paljud majanduspartnerlusega liitunud riigid on sattunud koroonaviiruse leviku tõttu tõsisesse kriisi ja loodavad, et RCEP aitab neil leevendada pandeemia mõju majandusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles