Moskvas tapeti mõrvatud tšetšeenitari pere advokaat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvarpolkovnik Juri Budanov
Mõrvarpolkovnik Juri Budanov Foto: AFP / Scanpix

Moskvas lasti esmapäeval maha Vene ekspolkovniku Juri Budanovi mõrvatud noore tšetšeenitari Elza Kungajeva perekonna advokaat Stanislav Markelov.


Advokaadi tapmist kinnitas Interfaxile Moskva prokuratuuri uurimiskomitee juht Anatoli Bagmet. «Tõepoolest, umbes tund aega tagasi lasti Vozdviženkal maha Markelov - Elza Kungajeva pere advokaat,» ütles Bagmet.

Rünnakuhetkel advokaadiga koos olnud noor naine sai haavata ning viidi raskes seisundis haiglasse. Tapmise uurimiseks algatati kriminaalasi. Moskva õiguskaitseorganite allika sõnul tapeti advokaat summutiga püstolist lasuga pähe.

Anonüümse allika sõnul on haavata saanud naine - Novaja Gazeta ajakirjanik Anastassia Baburova. Naine sai samuti kuuli pähe ning viidi Pirogovi-nimelisse haiglasse. Baburova oli mitme Budanovi protsessi ja Kungajevite pere saatust kajastanud artikli autor.

Venemaa vanima inimõigusühenduse, Moskva Helsingi grupi juht Ljudmilla Aleksejeva mõistis advokaadi tapmise kategooriliselt hukka.

«Mul on väga raske rääkida. Ma tundsid seda inimest väga hästi ja olen temaga koos töötanud. Selliste inimeste nagu Markelov hukkumine on häbi meie riigile,» toonitas ta.

«Ta oli veel väga noor inimene, haruldaselt omakasupüüdmatu ja kodanikupositsiooniga. Advokaadina võttis ta käsile asju, mis ei too tulu, ent mille vastu tunnevad huvi inimõiguslased,» selgitas ta.

Markelovil oli esmaspäeval Moskvas pressikonverents, millel ta teatas, et vaidlustas Budanovi ennetähtaegse vanglast vabastamise otsuse ülemkohtus ning lubas kaebuse tagasilükkamisel pöörduda ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

2000. aastal vahistatud endine polkovnik Juri Budanovi mõisteti kümneks aastaks vangi 18-aastase Elza Kungajeva tapmise pärast. Kohtuprotsessi käigus väitis Budanov, et tappis neiu ülekuulamise ajal raevuhoos, pidades teda sisside snaipriks. Kungajeva perekonna sõnul aga ohver vägistati ja tapeti joomingu käigus.

Süüdistuse kohaselt sõitis ohvitser ööl vastu 2000. aasta 27. märtsi Tšetšeenias asuvasse Tangi külla, röövis Kungajeva ning viis tolle väeossa. Seal kuulas ta neiu üle ja kägistas surnuks, misjärel lasi sõduritel laiba maha matta.

Budanovi kohtuasja käsitlemine venis, kuna algul kuulutati ta süüdimatuks. Pärast süüdimõistmist esitas ta armuandmispalve, ent võttis ägedate protestide vallandumise tõttu oma taotluse tagasi. Ennetähtaegset vabanemist taotles ta varem ebaõnnestunult neljal korral.

Eelmisel neljapäeval pääses mees lõpuks vabadusse, vaatamata sellele, et Markelov oli selle otsuse kohtus vaidlustanud. Peamiselt islamiusulise elanikkonnaga Tšetšeenias toimusid detsembris mehe vabastamise vastu suurmeeleavaldused.

Budanovi süüdimõistmine oli üldse esimene kord, kus kõrge Vene ohvitser sai karistuse Tšetšeenia sõjas toime pandud kuriteo eest ning see on muutunud Vene vägede poolt Tšetšeenias toime pandud inimõigusrikkumiste sümboliks.

Elza Kungajeva isa Vissa Kungajev ütles telefonitsi raadiojaamale Ehho Moskvõ, et Markelov sai alates reedest ähvardavaid tekstisõnumeid ja telefonikõnesid, milles talt nõuti Budanovi asja rahulejätmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles