Eksperdid: koroonapandeemia kahjustab võitlust tuberkuloosiga

Copy
Alumisel vasakpoolsel ekraanil on kõnelemas WHO tuberkuloosiprogrammi juht Tereza Kasaeva.
Alumisel vasakpoolsel ekraanil on kõnelemas WHO tuberkuloosiprogrammi juht Tereza Kasaeva. Foto: AP/Scanpix

Rahvusvaheline kogukond jääb ilma võimalusest teha lõpp «tuberkuloositragöödiale», hoiatasid täna eksperdid, kelle sõnul maailma teine pandeemia muutub koroonakriisi ajal hullemaks. 

Võitlus tuberkuloosi vastu, mis on ravitav ja ennetatav, kuid surmab maailmas aastas üle 1,4 miljoni inimese, on krooniliselt alarahastatud ning diagnoosimine ja ravi ei jõua miljonite inimesteni. 

Ühendus Stop TB Partnership (STBP) märkis, et paljud kõrge tuberkuloosiesinemusega riigid ravivad haigeid endiselt iganenud meetoditega ning hoiatas, et edusammud tuberkuloosi leviku aeglustamisel võivad koroonapandeemia tõttu kaduma minna. 

«Tuberkuloos on endiselt peamine surma põhjustav nakkushaigus, kuigi see on ennetatav ja ravitav,» ütles STBP tegevdirektor Lucica Ditiu.

STBP uurimuse kohaselt ravitakse ligi 40 protsendis riikides antibiootikumidele resistentseid tuberkuloosi vorme endiselt iganenud ravimitega, mille puhul ravi on pikk ja edu juhuslik. Ravimitele resistentne tuberkuloos on endiselt krooniliselt aladiagnoositud, lastel diagnoositakse aastas vaid 5500 haigestumist umbes 30 000-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles