Biden: üleminekuprotsessiga viivitamine võib tõsta koroonasurmade arvu

Copy
USA valitud president Joe Biden.
USA valitud president Joe Biden. Foto: AFP / Scanpix

USA valitud president Joe Biden väljendas esmaspäeva frustratsiooni president Donald Trumpi keeldumise suhtes teha koostööd Valge Maja üleminekuprotsessis, öeldes, et «rohkem inimesi võib surra», kui koheselt ei asuta koordineerima võitlust koroonapandeemia vastu.

«Rohkem inimesi võib surra, kui me ei koordineeri» sellistel teemadel nagu Covid-19 vaktsiini jagamine ameeriklastele niipea kui võimalik, ütles Biden ajakirjanikele Wilmingtonis, vastates küsimusele, mis on suurim oht Trumpi soovimatusele anda võim sujuvalt üle.

«Kui me peame ootama kuni (inauguratsiooni päevani) 20. jaanuaril, et alustada planeerimist, jätab see meid kuu, poolteist kuud maha,» ütles Biden. «Sestap on tähtis, et koordineerimine oleks praegu või nii kiiresti, kui me saame selle tehtud.»

Trump ja tema administratsioon ei ole tunnistanud Bideni võitu 3. novembri presidendivalimistel, mistõttu ei ole Bideni meeskond suutnud valitsusametnikega koordineerida tegevuse katkematust sellistes küsimustes nagu riiklik julgeolek, reageerimine Covid-19 pandeemiale ja koroonavaktsiini laialijagamine kümnetele miljonitele ameeriklastele.

USA-s on koroonanakkuste arv tõusnud vähem kui nädalaga miljoni võrra rohkem kui 11 miljonini. Covid-19 tagajärjel on surnud üle 246 000 inimese, mis on kõrgeim näitaja maailmas.

Biden kinnitas, et laseb end vaktsineerida koroonaviiruse vastu kohe, kui eksperdid nagu immunoloog Anthony Fauci kuulutab need turvaliseks.

«Ainus põhjus, miks inimesed seavad vaktsiini küsimärgi alla, on Donald Trump,» lisas Biden, kes saab reedel 78 aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles