USA kosmoselaev Crew Dragon on põkkumas ISS-iga

BNS
Copy
Crew Dragon
Crew Dragon Foto: AFP/SCANPIX

USA ettevõtte SpaceX kosmoselaev Crew Dragon on põkkumas Rahvusvahelise Kosmosejaamaga, teatas Ühendriikide kosmoseagentuur NASA.

«Kosmoselaev on jõudnud ISS-ist 200 meetri kaugusele,» ütles NASA. Põkkumine USA segmendi mooduliga Harmony peaks aset leidma kella kuue paiku Eesti aja järgi.

Crew Dragon alustas pühapäeva õhtul Floridast teekonda ISS-i, juhatades sisse regulaarlennud, teatas Ühendriikide kosmoseagentuur NASA.

Crew Dragon-1, mille pardal on USA astronaudid Michael Hopkins, Victor Glover ja Shannon Walker ning Jaapani astronaut Soichi Noguchi, alustas kanderakett Falcon 9 abil teekonda kell 19.27 idaranniku aja järgi.

Praegu viibivad ISS-is Vene kosmonaudid Sergei Rõžikov ja Sergei Kud-Svertškov ja NASA astronaut Kathleen Rubins.

Tegemist on programmi esimese kuuekuulise tavamissiooniga sestsaadik, kui USA mais taasalustas mehitatud kosmoselende, olles vahepeal üheksa aastat toetunud Venemaale.

Missioon tähendab tähetundi SpaceX-ile, mis on saamas NASA eelistatud ja seni usaldusväärseimaks transpordipakkujaks. Agentuur ootab ka ettevõtte Boeing kapslit Starliner, kuid selle testimine on venima jäänud ning ilmselt ei saa see valmis enne järgmist aastat. 

SpaceX on sooritanud Dragoni kaubaveoversiooniga kosmosejaama varustuslende alates 2012. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles