USA kärbib oma Afganistani kontingendi jaanuari keskpaigaks 2500-ni

Copy
Kaitseministri kohusetäitja Chris Miller.
Kaitseministri kohusetäitja Chris Miller. Foto: ALEX WONG/AFP

USA kärbib jaanuaris oma vägede arvu Afganistanis 2500 sõjaväelaseni ehk madalaima tasemeni pärast kaht aastakümmet sõda, teatas teisipäeval Pentagon. 

Kaitseministri kohusetäitja Chris Milleri sõnul tuuakse umbes 2000 sõdurit Afganistanist ära 15. jaanuariks ja veel 500 naasevad koju Iraagist, mille järel jääb mõlemasse riiki 2500 sõjaväelast. 

See samm peegeldab president Donald Trumpi poliitikat «viia sõjad Afganistanis ja Iraagis eduka ja vastutustundliku lõpuni ning tuua meie vaprad sõjaväelased tagasi koju», lausus Miller. 

Tema sõnul on USA saavutanud oma eesmärgid, mis seati 2001. aastal pärast Al-Qaeda rünnakuid Ühendriikides – alistada islamiäärmuslased ja aidata «kohalikel partneritel ja liitlastel võitluses ülekaal saavutada».

Kümne päeva eest vallandas Trump kaitseminister Mark Esperi, kes oli kaitsnud vajadust hoida Afganistanis 4500 sõdurit, et toetada Kabuli valitsust, kuni see Talibaniga läbirääkimisi peab. 

USA oli juba vähendanud sel aastal oma vägesid Afganistanis 13 000-lt kahe kolmandiku võrra, olles 29. veebruaril sõlminud rahuleppe talibitega. 

Pooled leppisid kokku, et Taliban teeb seejärel rahu Afganistani valitsusega ja Ühendriikide väed lahkuvad 2021. aasta maiks. 

Kuid kuni Esperi väljavahetamiseni Milleriga, olid Pentagoni kindralid öelnud, et talibid ei ole järginud lubadust vähendada vägivaldseid rünnakuid valitsusvägedele ning edasine kärpimine võtab neilt surve läbi rääkida. 

Vastuseisu on väljendanud ka USA liitlased ja kõrged poliitikud, kes on mures, et kärbe muudab Afganistani ja Iraagi valitsused äärmusrühmitustele haavatavaks. 

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas varem teisipäeval, et peatne või koordineerimata lahkumine võib väga kalliks maksma minna. 

Konfliktid ei ole Afganistanis lõppenud ning «sellest võib saada taas rahvusvaheliste terroristide platvorm meie kodumaadele rünnakute kavandamiseks ja organiseerimiseks», hoiatas ta.

«Ja ISIS (äärmusrühmitus Islamiriik) võib ehitada Afganistanis uuesti üles terrorikalifaadi, mille ta Süürias ja Iraagis kaotas,» lisas NATO juht.

USA senati vabariiklaste enamuse liider Mitch McConnell hoiatas, et Afganistani kärped võivad kaasa tuua samasuguse põrumise nagu Ühendriikide pagemine Lõuna-Vietnamist ja oleks propagandavõit islamiäärmuslastele.

«USA enneaegse lahkumise tagajärjed oleksid ilmselt isegi hullemad kui president Obama taandumisel Iraagist 2011. aastal, mis tõi kaasa ISIS-e tõusu ja uue üleilmse terrorismi laine.»

«See meenutaks Ameerika häbiväärset lahkumist Saigonist 1975. aastal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles