USA saatkonna lähedale Bagdadis kukkus mitu raketti

Copy
Oktoobrist alates on välissaatkondade, -vägede ja teiste rajatiste vastu Iraagis korraldatud rakettide ja teeäärsete lõhkekehadega 90 rünnakut.
Oktoobrist alates on välissaatkondade, -vägede ja teiste rajatiste vastu Iraagis korraldatud rakettide ja teeäärsete lõhkekehadega 90 rünnakut. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Iraagi pealinnas Bagdadis kukkus teisipäeva õhtul USA saatkonna lähedale mitu raketti, tegemist on esimese rünnakuga kompleksile pärast seda, kui Iraani-meelsed rühmitused soostusid oktoobris taolise tegevuse lõpetama.

AFP reporterid kuulsid mitut valju plahvatust, millele järgnenud kiirtuli ja taevast valgustanud punased leegid andsid märku saatkonna raketitõrjesüsteemi C-RAM aktiveerimisest. 

USA-juhitavate koalitsioonijõudude esindaja sõnul kinnitas Iraagi luure kaudset rünnakut Ühendriikide saatkonnale, kuid ei kommenteerinud C-RAM-i kasutamist. 

Vaid mõni tund varem oli USA välisminister Mike Pompeo vestelnud telefonitsi Iraagi peaministri Mustafa al-Kadhemiga. 

Ühe anonüümsust palunud Iraagi ametiisiku andmeil tabas rangelt valvatud nõndanimetatud rohelist tsooni vähemalt kaks Katjuša-raketti, teise andmeil neli. Kannatada sai kaks iraaklasest turvatöötajat, kelle vigastuste ulatus ei ole seni teada. 

Rohelises tsoonis asuvad ka teised välissaatkonnad ja Iraagi valitsus. 

Rünnak leidis aset pärast Pentagoni hiljutist teadet, et see kärbib oma Iraagi kontingenti 3000-lt 2500-le. 

Vägede vähendamine on Iraagis käimas juba kuid, koalitsiooniväed on lahkunud mitmetest sealsetest baasidest. 

Mullu oktoobrist alates on välissaatkondade, -vägede ja teiste rajatiste vastu Iraagis korraldatud rakettide ja teeäärsete lõhkekehadega 90 rünnakut. 

USA on vastuseks pommitanud kahel korral raevukalt Kata'ib Hizbollah' ehk Hizbollah Brigaadide ja teiste radikaalsete Iraani-meelsete rühmituste baase. 

Rohkete saatkonna vastu suunatud rünnakute tõttu ähvardas Washington oktoobris oma Bagdadi missiooni sulgeda, põhjustades enne USA föderaalvalimisi diplomaatilise kriisi. 

Oktoobri keskel teatasid Iraani-meelsed võitlejad, et peatavad ajutiselt rünnakud USA kohaloleku, sealhulgas saatkonna vastu Iraagis tingimusel, et Ühendriikide väed riigist taanduvad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles