Briti peaminister Johnson tunnistas armastust Asterixi lugude vastu

Copy
Kõigi 33 Asterixi seikluse kunstnik ja viimase üheksa raamatu autor Albert Uderzo koos kahe tegelaskuju, Asterixi ja Obelixiga.
Kõigi 33 Asterixi seikluse kunstnik ja viimase üheksa raamatu autor Albert Uderzo koos kahe tegelaskuju, Asterixi ja Obelixiga. Foto: Reuters / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson avaldas, et tema lapsepõlvelemmikuks oli prantslaste Asterixi koomiks selle «võlujoogi ja tervete metssigade söömisega».

Peaminister toetab jalgpallur Marcus Rashfordi algatatud kirjaoskuse kampaaniat.

«Tubli, Marcus, fantastiline algatus,» ütles Johnson kolmapäeval ajalahele the Sun.

«Ma lugesin kõike, aga mulle meeldisid Charlie ja šokolaadivabrik, Tintin ja eriti Asterix, võlujook, metssigade söömine ja väike Gallia küla, mis võitleb impeeriumiga.»

«On fantastiline, et Marcus Rashford juhib tähelepanu raamatute mõjule.»

Johnson mainis Asterixi, väikest Gallia sõdalast, kelle küla avaldab vastupanu Rooma okupatsioonile, ajal, mil Suurbritannia peab läbirääkimisi Euroopa Liiduga. ÜK kangekaelne vastuseis EL-ile võib tekitada võrdlusi populaarse koomiksiga.

Rashford on juba kahel korral saanud suure võidu valitsuse üle, sundides neid pakkuma koolilõunat vaesematest peredest pärit lastele ka vaheaegadel.

Manchester Unitedi ja Inglismaa jalgpallikoondise ründaja alustas laste lugema julgustamise kampaaniat teisipäeval, kuid seekord on valitsus tema poolel.

«Hakkasin lugema alles 17-aastaselt ja see muutis täielikult mu silmaringi ja suhtumist,» lausus 23-aastane ründaja.

«Tahan, et oleksin saanud võimaluse lapsena rohkem lugeda, kuid raamatud polnud kunagi asi, mille peale perena kulutada saime, sest pidime leiva lauale tooma.»

Rashford pani seljad kokku kirjastusega Macmillan Children's Books, et tulla välja noortele suunatud raamatutega. Neist esimene, «Sa oled tšempion», ilmub 2021. aasta mais.

Macmillani teatel keskendub iga peatükk Rashfordi enda elule ning käsitleb selliseid teemasid nagu hariduse väärtustamine, kultuuri mõistmine ja naissoost eeskujud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles