Peaminister: Jaapan on kõrgeimas koroonavalmiduses

BNS
Copy
Yoshihide Suga
Yoshihide Suga Foto: POOL/REUTERS

Jaapan on suurima ööpäevase koroonanakkuste arvu tuvastamise järel kõrgeimas valmiduses, kuid piiranguid esialgu kavas ei ole, ütles peaminister Yoshihide Suga neljapäeval.

Kolmapäeval registreeriti üle riigi rohkem kui 2000 nakkusjuhtu, ligi 500 neist pealinnas Tokyos.

Teiste riikidega võrreldes on arvud väiksed, kuid tähendavad Jaapani puhul nakatumise järsku tõusu. Koroonaproove võetakse Jaapanis vähem kui mujal maailmas.

«Oleme nüüd kõrgeima häire olukorras,» ütles Suga ajakirjanikele.

«Palun teil, Jaapani rahvas, pidada täielikult kinni põhimõtetest nagu maskikandmine,» lisas ta ja pani inimestele südamele, et maski tuleks kanda ka jutuajamisel restoranis lõunatades.

Riiklik ringhääling NHK teatas, et Suga kutsus neljapäevaks ja reedeks kokku eksperdid arutamaks tekkinud olukorda, enne kui täiendavaid meetmeid rakendatakse.

Suga ütles, et toetab piirkondi, kui nood paluvad luba ärid õhtul vara kinni panna, ja et kaaluda tuleks kogunemispiiranguid, mis keelaksid restoranides rohkem kui neljal inimesel koos lauas istuda.

Tokyo tõstab eeldatavasti juba neljapäeval ohutaseme neljaastmelise skaala kõrgeimale astmele, aga see ei too automaatselt kaasa piiranguid.

Kohaliku meedia andmetel ei kavatse pealinn esialgu äride varaseks sulgemiseks luba küsida.

Jaapan on seni suhtunud koroonapiirangutesse üsna kergelt, isegi kevadel, kui kuulutati välja üleriigiline eriolukord, ei käinud sellega kaasas äride sulgemise ega inimeste kojujäämise kohustust.

Viimasel ajal on hakatud rohkem teste tegema, kuid paljude teiste riikidega võrreldes ikka veel palju vähem. Näiteks 14 miljoni elanikuga Tokyos tehakse ööpäevas 5000–6000 koroonaanalüüsi.

Koroonapuhang ei ole Jaapanis seni kuigi ulatuslikke mõõtmeid omandanud, jaanuarist peale on registreeritud 121 000 nakkusjuhtu ja surnud on 1900 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles