Maailma suurimate palmiõlitootjate Indoneesia ja Malaisia istandustes teevad valdava osa raskest ja ohtlikust tööst ära naised, kuid lisaks meie toidulauale ka kuulsate kosmeetikafirmade toodetesse jõudva tooraine hinnaks on nende kannatused – õlipalmiistandustes lokkab seksuaalne vägivald.

Üks 16-aastane tüdruk meenutab, kuidas tema ülemus Indoneesia õlipalmiistanduses, mis varustab maailmakuulsaid kosmeetikatootjaid, surus oma käed tugevalt tema suule, kui teda vägistas. Oleks tüdruk ka saanud karjuda, poleks sellest abi olnud – lähikonnas polnud kedagi.

Seejärel asetas ülemus kirve tüdruku kõrile ja hoiatas: «Ära ütle kellelegi.»

Mitusada kilomeetrit sellest paigast eemal asuvas istanduses leinab nooruke Ita oma kahte last, kelle ta kaotas raseduse kolmandal trimestril. Ta vedas mõlema raseduse kestel iga päev enda kehakaalust suuremat koormat, kartes, et ülesandest keeldudes jääb ta tööst ilma.

Samuti õlipalmiistanduses töötav Ola kannatab palaviku, köha ja ninaveritsuse käes, kuna on aastaid pihustanud taimedele ilma igasuguse kaitseriietuseta ohtlikke pestitsiide. Ta teenib päevas kaks dollarit ning tal pole mingit tervisekindlustust, mis tähendab, et ta ei saa lubada arsti juurde minemist.

Need on vaid mõned paljudest lugudest, mida uudisteagentuur AP kuulis mitmekümnes Indoneesia ja Malaisia istanduses töötavatelt naistelt.

Kaks riiki toodavad kokku 85 protsenti kogu maailmas kasutatavast palmiõlist. Lisaks toidu- ja ravimivalmistajatele kasutab seda ka 530 miljardi dollarise aastakäibega ilutööstus – L’Oréal, Unilever, Procter & Gamble, Avon ning Johnson & Johnson aitavad kõikjal maailmas naistel end ilusa ja hoolitsetuna tunda Malaisia ja Indoneesia istandustes rügavate tüdrukute ja naiste kannatuste hinnaga.

Kommentaarid (10)
Copy