Hispaania konstitutsioonikohus toetas migrantide kiiret tagasisaatmist

Copy
Sajad migrandid septembris piiri ületamas.
Sajad migrandid septembris piiri ületamas. Foto: ANTONIO SEMPERE/AFP

Hispaania konstitutsioonikohus toetas neljapäeval nende migrantide kiiret deporteerimist, kes ebaseaduslikult sisenevad riigi Põhja-Aafrika enklaavidesse Ceutasse ja Melillasse.

Inimõiguslased on seda praktikat kritiseerinud.

Kohus ütles avalduses, et valideeris 2015. aasta julgeolekuseaduse peaaegu kõik punktid, kaasa arvatud need, mis võimaldavad kiiresti tagasi saata migrandid, kes ebaseaduslikult tulevad Marokost nendele kahele territooriumile.

Ceuta ja Melilla on ainsad Euroopa Liidu piirkonnad, millel on maismaapiir Aafrikaga.

Igal aastal püüavad tuhanded migrandid, peamiselt Sahara-tagusest Aafrikast, ületada piirirajatised, mis Ceutat ja Melillat ümbritsevad, et siis Hispaania territooriumil asüüli taotleda.

Hispaania konstitutsioonikohus leidis, et erirežiim Ceuta ja Melillaga, mis võimaldab tagasi suruda välismaalased, kes püüavad ebaseaduslikult siseneda, on kooskõlas Euroopa Inimõiguskohtu doktriiniga.

Inimõiguslased on pikka aega kritiseerinud kiireid deporteerimisi Ceutast ja Melillast, öeldes, et pikkadest deporteerimisprotseduuridest loobumine jätab inimesed ilma võimalused asüüli saada.

Ajal, mil ebaseaduslike migrantide saabumine Ceutasse ja Melillasse on vähenenud, on kasvanud nende suundumine Hispaania Kanaari saartele, mis asuvad Maroko lääneranniku lähedal.

Sel aastal on Kanaaridele jõudnud üle 16 700 migrandi ehk 11 korda rohkem kui mullu samal ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles