Pfizer ja BioNTech taotlevad koroonavaktsiini erakorralist kasutusluba

Copy
Biontechi ja Pfizeri logod.
Biontechi ja Pfizeri logod. Foto: Reuters/ScanPix

USA ravimihiid Pfizer ja tema partner BioNTech kinnitasid täna, et taotlevad esimestena Ühendriikides oma koroonavaktsiinile erakorralist kasutusluba.

Teates kinnitatakse BioNTechi tegevjuhi Ugur Sahini neljapäeval AFP-le öeldut. Seda sammu oodati juba mitu päeva, sestpeale kui firmad teatasid, et nende eksperimentaalne COVID-19 vaktsiin on uuringu lõpptulemuste järgi 95 protsendi ulatuses tõhus.

USA toidu- ja ravimiamet ei ole veel öelnud, kui kaua neil vaktsiini andmete uurimiseks aega läheb, aga valitsus loodab anda vaktsiinile kasutusloa juba detsembri esimestel nädalatel.

«Taotluse esitamine Ühendriikides on ülitähtis verstapost meie teekonnal tuua maailmale COVID-19 vaktsiin ja nüüd on meil terviklikum pilt nii meie vaktsiini tõhususe kui ohutuse kohta,» ütles Pfizeri tegevjuht Albert Bourla.

Vaktsiin on olnud nädalaid hindamisel ka Euroopa Liidus, Austraalias, Kanadas, Jaapanis ja Ühendkuningriigis, teatasid ettevõtted.

«Ettevõtted on valmis vaktsiinikandidaati laiali jaotama loetud tundidega pärast heakskiidu saamist,» teatasid nad.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnul võib Euroopa Liit Pfizeri ja BioNTechi vaktsiinile loa anda juba detsembri teises pooles.

Pfizer-BioNTechi vaktsiinil on kannul ka biotehnoloogiafirma Moderna arendatud vaktsiin, mis on uuringute järgi samuti 95 protsendi ulatuses tõhus.

Koroonaviiruse vaktsiine on pandeemia ajal arendatud enneolematu kiirusega. Läinud aastakümnel USA võimude heakskiidu saanud vaktsiinide keskmine arendamisaeg oli kaheksa aastat.

USA valitsus plaanib detsembris vaktsineerida üle 20 miljoni inimese ja sealt edasi umbes 25-30 miljonit inimest kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles