Sajad Taani mingikasvatajad korraldavad traktoriproteste (1)

Copy
Kopenhaagen
Kopenhaagen Foto: NiILS MEILVANG/EPA/Scanpix Baltics

Sajad Taani talunikud ja mingikasvatajad avaldasid traktoritega meelt valitsuse otsuse vastu mingid hukata, et peatada muteerunud koroonaviiruse tüve levik.

Üle 500 traktori, millest paljudel lehvis Taani lipp, sõitsid Kopenhaagenis valitsuse- ja parlamendihoonetest mööda sadamasse. Ja umbes 400 traktoriga meeleavaldus toimus ka riigi suuruselt teises linnas Aarhusis.

Peaminister Frederikseni valitsus tunnistas, et otsus tappa enam kui 15 miljonit minki ehk ameerika naaritsat polnud õiguslikult põhjendatud nende minkide osas, kes polnud muteerunud koroonaviirusega nakatunud ning see ajas kasvatajad vihale.

Foto: THIBAULT SAVARY/AFP/Scanpix Baltics

5,8 miljoni elanikuga Taani on juba mitukümmend aastat järjest olnud maailma juhtiv minginahkade eksportija.

Igal aastal müüb Taani umbes 670 miljoni euro väärtuses nahku, olles maailmas naaritsanahkade suuruselt teine tootja Hiina järel.

Taani minkidelt leitud muteerunud koroonaviiruse tüvi, mis tekitas küsimusi tulevase vaktsiini tõhususe osas, on suure tõenäosusega likvideeritud, teatas neljapäeval Taani tervishoiuministeerium.

«See, mis kasvatajatega juhtus, pole õiglane,» lausus 19-aastane naaritsakasvanduses töötav Daniel. «Nüüd pannakse kogu sektor kinni,» lisas ta.

Frederiksen on juba vabandanud ning põllumajandusminister astus kolmapäeval tagasi, kuid plaan on siiski tappa kõik riigis kasvatatavad ameerika naaritsad.

Hoolimata vabandamisest on peaminister Mette Frederiksen kinnitanud, et hukkamise üle «pole võimalik läbi rääkida».

Nüüd valmistab valitsus ette seda võimaldavat seaduseelnõu, mis keelab minkide kasvatamise kuni 1. jaanuarini 2022.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles