Itaalia loodab alustada jaanuaris vaktsineerimist koroonaviiruse vastu

Copy
Süstal.
Süstal. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Itaalia plaanib jaanuaris alustada kooroonaviiruse vastase vaktsineerimise kampaaniat, teatas laupäeval riigi tervishoiuminister Roberto Speranza.

«Vaktsineerimiskampaania algab jaanuari lõpul, mil loodame saada vaktsiini esimesed doosid», lausus Speranza kohtumisel apteekritega.

«Sellest saab pretsedenditu kampaania, mis vajab erakorralist ressursside mobiliseerimist,» lausus ta.

Itaalia, nagu ka tema Euroopa naabrid, võitleb koroonaviiruse teise lainega. Pandeemia algusest saadik on Itaalias tuvastatud umbes 1,3 miljonit nakatunut ning pea 50 000 inimest on koroonaviiruse tagajärjel surnud.

Kogu maailm pingutab viiruse ravi ja vaktsiini leidmise nimel ning kuu algul teatasid USA ravimihiid Pfizer ning tema Saksa partner BioNTech läbimurdest vaktsiinikandidaadi osas, mis on enam kui 90 protsendi ulatuses tõhus.

Ettevõte taotles sel nädalal erakorralist luba seda USA-s kasutada ning mitmed teised ettevõtted on jõudmas sama kaugele. Suure tõenäosusega saabuvad esimesed vaktsiinid juba enne selle aasta lõppu.

«Vaktsiinid on suur areng inimkonna ajaloos,» lausus Speranza, kaitstes nende kasutamist riigis, kus vaktsiinide kasutamisele on olnud suur vastuseis.

«Täna räägime konkreetsest võimalusest, et mõne aja pärast saame tööriista, mis annab inimestele jõudu seista vastu sellele suure väljakutsele,» lisas ta.

Kuigi viirus jätkab maailmamajanduse laastamist ning tervishoiusüsteemide survestamist, on paljudes riikides tugevad vaktsineerimisvastased liikumised, hoolimata võimude püüdlustest veenda inimesi nende ohutuses ja tõhususes.

Reedel kinnitas Itaalia valitsust nõustav ekspertrühm, et nii siseriikliku kui rahvusvahelise info põhjal annab vaktsiini areng «meile garantii» selle ohutuse osas.

Uuringufirma Ipsose La7 telekanalile tehtud arvamusküsitlusest selgus selle nädala algul, et 16 protsenti itaallastest keelduks järgmisel aastal saabuvast vaktsiinist ning 42 protsenti ootaks ja vaataks, kas vaktsiin on tõhus.

Vaid kolmandik vastanuist kinnitas, et laseks end kindlasti esimesel võimalusel vaktsineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles