Europarlament kritiseerib viivitusi Brexiti-järgse leppe kõnelustel

Copy
Euroopa Parlament Brüsselis.
Euroopa Parlament Brüsselis. Foto: EPA / Scanpix

Euroopa Parlamendi seadusandjad ütlesid esmaspäeval, et viivitused läbirääkimistel, milles nad süüdistasid Briti peaminister Boris Johnsonit, võivad ohustada Brexiti-järgse kaubandusleppe ratifitseerimist.

Et kaubanduslepe pärast Brexiti üleminekuperioodi lõppu kehtima saaks hakata, peab selle eelnevalt ratifitseerima Euroopa Parlament.

Kui leppeni ei jõuta, rakenduvad EL-ÜK vahelisele kaubandusele 1. jaanuarist tollid ja muud piirangud, mis tooksid kaasa tõsiseid häireid ja diplomaatilist segadust.

«Meil on vaja (kaubandusleppe) teksti, vastasel juhul oleks ratifitseerimine ja demokraatlik kontroll Euroopa Parlamendi poolt farss,» säutsus Saksa eurosaadik Bernd Lange, kes juhib parlamendi mõjuvõimast kaubanduskomisjoni.

«Boris Johnsoni õnnemängud on meid sellesse praegusesse olukorda toonud. Me ei maksa selle hinda!»

Arvestades, et leppeta Brexit kahjustaks tõsiselt juba pandeemia poolt põlvili surutud Euroopa majandust, leiab osa analüütikuid, et europarlament ei julgeks kaubanduslepet tõkestada, ükskõik milline see ka poleks.

Lange ütles AFP-le ratifitseerimise kohta, et isegi kui «tehniliselt võib see võimalik olla... pole kogu see üritus enam tõsiseltvõetav» ja parlament ei saa lepet kontrollida sama põhjalikult kui tavalisi kaubandusleppeid.

Euroopa Rahvapartei juht Manfred Weber ütles aga, et parlamendi liikmed «viivad läbi korraliku hindamise, kui me leppeni jõuame».

«Me ei kiida seda kummitempliga heaks. See läbib normaalse menetluse,» ütles Weber, keda nähakse Saksa kantsleri Angela Merkeli liitlasena.

Prantsuse eurosaadik Nathalie Loiseau ütles, et parlament ratifitseeriks loomulikult leppe jõulude ja uusaasta vahel, kui see vajalikuks osutub.

Vabakaubandusleppe ajutine rakendamine ilma europarlamendi heakskiiduta, millest viimasel ajal Brüsselis räägitud on, oleks tema sõnul aga «väga halb alus niivõrd tähtsale leppele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles