Poliitkriis Gruusias podiseb madalal tulel (2)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Opositsiooni toetajad peavad valimisi ebaõiglaseks. 
Opositsiooni toetajad peavad valimisi ebaõiglaseks. Foto: Zurab Kurtsikidze/EPA/Scanpix

Pühapäeval toimus Gruusias valimiste teine voor, milles oli esimese vooru järel õigus osaleda viiel opositsiooniparteil. Ühiselt otsustasid nad aga valimisi boikoteerida.

Võimupartei Gruusia Unistuse võiduga lõppenud esimest vooru pidasid oponendid võltsituks, keeldudes parlamendiga liitumast ning nõudes uusi valimisi. Tänavatel on möödunud nädalatel protestimas käinud tuhanded kodanikud. Ühiselt soovitakse keskvalimiskomisjoni esimehe Tamar Žvania taganemist ning väidetavate poliitvangide vabastamist.

Teises voorus oli valimisaktiivsus väike, jäädes 26 protsendi piirimaile – see on poole vähem kui oktoobri lõpus esimese vooru 56-protsendiline aktiivsus. Teise vooru tulemusena on Gruusia Unistus võitnud kõik 17 peamist valimisringkonda ja Khuthaisi linnapeakoha.

Gruusia Unistus suutis võita kolmandad järjestikused parlamendivalimised. Tulemuste põhjal on 150-liikmelises parlamendis nende päralt 91 kohta. Ükski opositsioonipartei ei soovi Gruusia Unistuse hegemoonia all parlamenti minna.

Üks valimiste põhivaatlejatest Gruusia Noorte Advokaatide Ühing lähetas teise vooru 214 vaatlejat. «Sarnaselt esimese vooruga kogunesid tundmatud inimesed,» viitas ühing kahtlasele tegevusele valimisjaoskondade ümbruses.

Märgati ligi sadat rikkumist ning probleemid olid samasugused nagu eelmises voorus: astuti üle salastatud hääletamisest, mõjutati valijaid ning takistati vaatlejate tööd.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles