Vene-Ukraina gaasilepe sai allkirjad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa ja Ukraina sõlmisid täna õhtul Moskvas uue pikaajalise lepingu, millega lõpetatakse mitu nädalat kestnud gaasitüli ja avatakse tee tarnete taastamiseks läänepoolsetesse Euroopa riikidesse.


AFP teatel sõlmiti kümneaastane leping telekaamerate ees toimunud tseremoonial, kus olid kohal mõlema riigi peaministrid: Vladimir Putin ja Julia Tõmošenko, samuti energiakompaniide juhid Aleksei Miller ja Oleh Dubõna.

Putin rõhutas pärast lepingu sõlmimist, et nüüdsest kaotatakse omavahelisest gaasikaubandusest kõik vahendajad ning minnakse üle läbipaistvale ja ennustatavale struktuurile. Tõmošenko sõnul välistab pikaajaline leping edaspidised tülid.

Venemaa valitsusjuht kinnitas ka seda, et gaasitarned läbi Ukraina transiiditrasside Euroopa Liitu algavad «lähiajal» ning riiklikule Gazpromile on antud korraldus gaasi pumpamiseks torudesse. Ukraina peaminister kinnitas omakorda, et transiit euroliitu taastub kohe, kui Venemaalt gaas üle piiri jõuab. Ta lubas, et «viivitusi ei tule».

Euroopa Komisjon nõudis peaaegu kohe tehtud vastuavalduses täpse aja teatamist, millal Venemaa gaasikraanid uuesti lahti keeratakse, ning kinnitas, et vaatlejad on valmis tarneid kontrollima. Putin väitis aga  hoopis, et enam ei ole Euroopa Liidu vaatlejate järele üldse tarvidust, sest vaidlus kahe riigi vahel on läbi ja Ukraina saab oma tarbeks eraldi gaasi.

Nädalavahetusel sai teatavaks, et rühm suuri Euroopa gaasifirmasid on valmis looma konsortsiumi, hankimaks tarneteks vajalikku nn tehnilist gaasi ning täitmaks vahepeal katkenud tarnete tõttu tühjaks jäänud trassid uuesti, mis võimaldas ületada patiseisu Venemaa ja Ukraina vahel pikalt kestnud vaidlustes. Euroopa Liit nõudis seejärel kiiret kokkulepet, ähvardades vastasel korral vaadata ümber suhted mõlema riigiga.

Kahe naabermaa peaministrid jõudsidki ööl vastu pühapäeva päädinud maratonkõnelustel lõpuks kokkuleppele, et Ukraina hakkab edaspidi maksma Venemaalt ostetava gaasi eest «Euroopa hinnamudeli» alusel ning saab ise transiiditariifi määrata «turu» järgi. Sellel aastal teeb Gazprom aga ukrainlastele veel 20 protsenti hinnalandust, et transiiditariifid püsiksid vanal tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles