Hiina saatis kosmosesondi Kuult proove tooma

BNS
Copy
Raketi start
Raketi start Foto: AFP/SCANPIX

Hiina saatis teisipäeval teele mehitamata kosmosesõiduki, mis peaks üle neljakümne aasta tooma Maale proove Kuult.

Peking on sõjaväe juhitud kosmoseprogrammi alla pannud miljardeid dollareid ja loodab luua 2022. aastaks mehitatud kosmosejaama ning saata lõpuks Kuule ka inimesi.

Sond Chang'e-5 peaks üles korjama kuukive ja pinnast, et aidata teadlastel välja selgitada Kuu päritolu, moodustumist ja vulkaanilist tegevust selle pinnal.

Riigitelevisioon näitas kanderaketi Changzheng-5 starti Wenchangi kosmosekeskusest riigi lõunaosas Hainani provintsis. Kaheksatonnine rakett startis teisipäeval kell 04.30 (esmaspäeval kell 22.30 Eesti aja järgi).

Algselt oli missioon plaanis 2017. aastal, kuid see lükati kanderaketi Changzheng-5 mootoririkke tõttu edasi.

Juhul kui missioon osutub edukaks, saab Hiinast kolmas riik, mis on Kuu pinnalt proove maale toonud. Varem on sellega 1960.-70. aastatel hakkama saanud USA ja Nõukogude Liit.

Hiina sond korjab kaks kilogrammi Kuu pinnast varasemalt uurimata piirkonnast, tuntud kui Oceanus Procellarum ehk Tormide meri.

Eduka stardi korral maandub sond Kuul novembri lõpus ja kogub proove ühe Kuu päeva jooksul, mis on võrdne 14 Maa päevaga.

Proovid tuuakse Maale tagasi kapsliga, mis peaks maanduma detsembris Hiina Sise-Mongoolia piirkonnas, vahendas USA kosmoseagentuur NASA.

Missioon on tehniliselt keerukas ja hõlmab mitut innovatsiooni, mida varasematel proovide kogumise missioonidel nähtud pole, ütles Harvard-Smitsoniani astrofüüsika keskuse astronoom Jonathan McDowell.

«USA ei kasutanud kunagi proovi robotiga tagasitoomist. Nõukogude oma oli väga piiratud ja sai maanduda ainult kindlates paikades,» ütles McDowell.

«Hiina süsteem on seni kõige paindlikum ja võimekam proovi robotiga tagasitoomise süsteem.»

2019. aasta jaanuaris maandus Kuu kaugemal küljel Hiina Kuu-kulgur, see missioon hoogustas veelgi Hiina püüdlusi saada suurriigiks ka kosmose valdkonnas.

Tegu oli teise Hiina kosmosesondi missiooniga Kuule pärast Kuu-kulguri Yutu reisi 2013. aastal.

Uudisteagentuur Xinhua nimetas teisipäevast Chang'e-5 starti märgiks Hiina juhtpositsioonist kosmoses.

«Kuigi Hiina on nüüd võtmas juhtpositsiooni Kuu-uuringutes pärast aastakümneid kestnud iseseisvat innovatsiooni kosmosetehnoloogiates, on ta alati lubanud jagada neid saavutusi,» ütles Xinhua kommentaaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles