Taiwan alustas uue allveelaevastiku ehitamist vastukaaluks Hiinale (1)

Copy
Taiwani president Tsai Ing-wen esinemas uue allveelaevastiku ehituse alguse tseremoonial.
Taiwani president Tsai Ing-wen esinemas uue allveelaevastiku ehituse alguse tseremoonial. Foto: AP / Scanpix

Taiwan alustas teisipäeval oma uue allveelaevastiku ehitust, et tugevdada kaitsevõimet aina sõjakamalt käituva Hiina ees.

Mandri-Hiina peab demokraatlikku Taiwani enda territooriumiks ja on lubanud selle ühel päeval vajadusel kasvõi jõuga tagasi võtta.

Peking on sõjalist, majanduslikku ja diplomaatilist survet Taiwanile suurendanud alates 2016. aastast, mil presidendivalimised võitis Tsai Ing-wen, kes keeldub tunnistamast, et saareriik on osa «ühest Hiinast».

«Me näitame maailmale Taiwani tugevat tahet kaitsta oma suveräänsust,» ütles Tsai laevastiku ehitamise algustseremoonial Kaohsiungi linnas.

Kauaoodatud projektiga on plaanis ehitada kaheksa uut allveelaeva, millest esimene peaks valmima 2025. aastal.

Taiwani mereväel on praegu neli allveelaeva, millest kaks ehitasid 1940. aastatel Ühendriigid.

Viimastel aastakümnetel on Taiwan oma kaitsetööstust tugevdama hakanud, samal ajal kui Hiina on survestanud teisi riike Taipeile relvasid mitte müüma.

Märkimisväärseid edusamme on tehtud rakettide valdkonnas ja välja on arendatud ka enda hävituslennuk, kuid Taiwani sõjavägi on Hiina Rahvavabastusarmee kõrval tilluke.

Washington kiitis 2001. aastal heaks plaani müüa Taiwanile kaheksa tavalist allveelaeva, kuid müügini lõpuks ei jõutudki.

Hiina on alates sellest ajast ehitanud endale aga ühe maailma suurima sõjalaevastiku, mille arsenalis on tuumaallveelaevad, lennukikandjad ja viimase põlvkonna ülihelikiirusega raketid.

Hiina presidendi Xi Jinpingi Taiwani-suunaline poliitika on kõige vaenulikum alates Mao Zedongi päevist.

Sel aastal on Hiina hävitajad Taiwani õhuruumi tunginud enneolematult sageli, sundides Taipeid saatma neid peletama oma vananevat lennukiparki.

Suurte relvatootjate tahtmatus Taiwanile relvi müüa võib olla aga hääbumas.

USA president Donald Trumpi valitsusajal sõlmis Taiwan umbes 18 miljardi dollari väärtuses tellimusi, sealhulgas uue põlvkonna hävitajate ostuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles