Vene ekspert: Blinkenilt USA välisministrina ei ole Venemaal head loota (26)

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Reuters/ScanPix

Antony Blinkeni määramisega USA välisministriks püüavad demokraadid ilmselt naasta president Barack Obama aegsete rahvusvaheliste suhete juurde ja Venemaal ei maksa sellest midagi head oodata, ütles täna Vene välis- ja kaitsepoliitika nõukogu juhatuse esimees Fjodor Lukjanov.

«Blinken on hästi tuntud inimene, demokraatide eliidi tüüpiline esindaja selles mõttes, milles ta kujunes 1990. aastatel ja aastatuhande esimesel kümnel,» märkis Lukjanov uudisteagentuurile Interfax.

«Need on selgelt väljendunud liberaalsete vaadetega inimesed, kes peavad vajalikuks tagada kõigi jõududega USA liidrikoht maailmas ja toetada liberaalse üleilmastumise süsteemi sellisena nagu see kujunes.» 

Ta märkis, et Blinken nagu paljud teisedki Joe Bideni määratavad ametnikud, töötas Obama administratsioonis, mistõttu võib oletada toonaste lähenemiste juurde naasmist. 

«Ilmselt mitte täielikult, sest palju on muutunud, kuid igal juhul püüab Bideni administratsioon teha näo, et president Trumpi ei ole olemaski olnud, et kõik Trumpi ajal juhtunu on mingi kohutav ebameeldiv hälve ja tuleb naasta normi juurde, milleks peetakse sellele eelnenud ajajärku,» lisas politoloog.

Tema sõnul ei ole see täiel määral teostatav, sest on vastuolus üleilmsete suundumustega, kuid ilmselgelt üritatakse naasta nullindate lõpu ja 10-ndate alguse retoorika ja käitumise juurde. 

«Mis puudutab Venemaad, siis on Blinken  demokraatide eliidi tüüpiline esindaja, kes suhtub Venemaasse halvasti ja kel on mitte niivõrd Vene välispoliitika kui selle sisemise korralduse kohta täielik valik stereotüüpseid ettekujutusi, mida nad peavad tänapäevase riigi standarditele täiesti mittevastavaiks - kleptokraatia, diktatuur, allasurumine jne. Sellest lähtudes midagi head oodata ei ole,» lisas Lukjanov.

Tema arvates ei sõltu Blinkenist endast siiski kuigi palju, sest Vene-USA suhetes on päevakord ammendunud ja peaaegu puudub ning üldine meelestatus äärmiselt halb. «See ei ole mingite isiksuste, vaid pikaajalise arengu tagajärg,» tõdes ta.

Bideni välispoliitikat võib nimetada prognoositavaks selles mõttes, et üritatakse naasta Trumpi-eelse juurde. «Sellest prognoositavusest ei ole midagi head loota,» võttis Lukjanov oma jutu kokku.

Blinken oli 2013.-2015. aastani Obama riikliku julgeoleku nõuniku asetäitja ja 2015.-2017. asevälisminister. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles