Karjalas Stalini ohvreid uurinud Dmitrijevi vangistus jätkub

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Venemaal Stalini kuritegusid ja nende ohvreid uurinud Juri Dmitrijev oli täna jälle Petroskois kohtu ees.

Kohus pikendas suletud uste taga peetud istungil Dmitrijevi eelvangistust veebruari lõpuni, teatas inimõigusühendus Memorial. Järgmine kohtuistung toimub 17. detsembril.

Dmitrijev mõisteti juba kevadel vangi lapse seksuaalse ahistamise eest. Kohtuotsust karmistati septembris veelgi Karjala kõrgeimas kohtus ning talle määrati 13 aasta pikkune vanglakaristus.

Dmitrijev kaebas oma kasutütart puudutava kohtuotsuse edasi. Dmitrijevi uurijad peavad ajaloolase vastu esitatud süüdistusi otsituiks ja poliitilisteks. Inimõigusühenduse Memorial andmeil on süüdistus osa teisitimõtlejate tagakiusamisest Venemaal.

Dmitrijev leidis ja kaardistas 1990. aastatel Loode-Venemaal Sandarmohhis asuva Stalini-aegse massihaua, kuhu 1930. aastatel maeti tuhandeid inimesi. Karhumäki lähedal asuva massihaua ohvrite hulgas on ka sadu soomlasi.

Umbes paarkümmend Soome Venemaa-uurijat tegid mullu pöördumise, mille kohaselt mõisteti Dmitrijev süüdi küsitavate tõendite põhjal. Soomlaste sõnul tuleks juhtumit uuesti uurida ning Dmitrijev uurimise ajaks vabastada.

Üks pöördumisele allakirjutajatest on Helsingi ülikooli Aleksanteri instituudi juhataja Markku Kangaspuro. Tema sõnul tundub nii, et Dmitrijev maksab kohtuistungil lõivu oma Stalini kuritegude uurimise eest.

Kangaspuro sõnul tegi aktivist ja harrastusajaloolane Dmitrijev tähelepanuväärset uurimistööd, kogudes suulist infot Stalini kuritegude kohta ning ohvrite nimesid ja muid andmeid FSB arhiividest.

«Ta oli õigel ajal õigetes arhiivides. Sellele tööle said elukutselised ajaloolased hiljem toetuda,» ütles Kangaspuro.

Dmitrijev leidis Sandarmohhi massihauad juba üle 20 aasta tagasi. See, et ta viimastel aastatel võimudel pinnuks silmas on, tuleneb Kangaspuro sõnul üldisest õhkkonna muutusest Venemaal, kus on aktiivselt hakatud kasutama ajalugu poliitilistel eesmärkidel ning peetakse naaberriikidega «ajaloosõdu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles