Huawei finantsjuhi advokaadid süüdistavad Kanada politseid eksitamises

BNS
Copy
Huawei nutitelefon.
Huawei nutitelefon. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Telekomihiiu Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou advokaat ütles kolmapäeval, et Kanada politseinik pettis ja eksitas tema klienti viimase vahistamise ajal 2018. aastal, mistõttu ei saanud Meng võtta aegsasti ühendust advokaadiga.

Hiina telekomihiiu finantsjuht vahistati 2018. aasta 1. detsembril Vancouveri lennujaamas USA vahistamismääruse alusel.

Viimased kaks aastat on ta võidelnud Ühendriikidele väljaandmise vastu. Washington süüdistab teda pettuses ja Iraani sanktsioonide rikkumises.

Advokaadid on proovinud väljaandmisprotsessi rajalt kõrvale kallutada ja väitnud, et Mengi õigusi rikuti tema vahistamise ajal. Sel kuul on istungitel tunnistusi andnud vahistamisega seotud politseinikud ja tolliametnikud.

Mengi kaitsemeeskond väidab, et Huawei asutaja tütart kuulati kolm tundi üle ilma advokaadi ja selgituseta, miks ta kinni peeti. Samuti olla tolliametnikud nõudnud tema elektrooniliste seadmete paroole, mis saadeti siis edasi föderaalpolitseile.

Kuningliku ratsapolitsei seersant Janice Vander Graaf aga tõrjus neid väiteid ja ütles, et politsei ja tolliametnikud ei teinud koostööd Mengi eksitamiseks. Mengi elektroonilised seadmed küll konfiskeeriti, kuid need pandi USA FBI taotlusel sagedusi blokeerivasse kotti.

«Me ei palunud mingit informatsiooni,» ütles politseinik. «Meil ei ole telefoni sisse saamiseks paroole vaja.»

Mengi vahistamise järel vahistati Hiinas luuramises süüdistatuna kaks Kanada kodanikku, mis viis tõsise diplomaatilise kriisini kahe riigi suhetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles