HRW: Iraak liigub politseiriigi suunas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi julgeolekujõudude sõdurid Bagdadis.
Iraagi julgeolekujõudude sõdurid Bagdadis. Foto: SCANPIX

Iraaki ähvardab autoritarismi tagasilangemine ja suund politseiriigile, kuigi USA väidab, et on aidanud riigis demokraatia üles ehitada, öeldakse inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) täna avaldatud raportis.

Kriitika Iraagi protsesside aadressil avaldati vähem kui aasta pärast seda, kui rahvas tuli tuhandete kaupa tänavatele ja nõudis valitsuselt normaalseks igapäevaeluks vajalikke teenuseid.

«Iraak surus 2011. aasta vältel väljendus- ja koosolekuvabadust jõhkralt maha, hirmutades, pekstes ja vahistades aktiviste, meeleavaldajaid ja ajakirjanikke,» öeldakse HRW aastaraporti saatesõnas.

Inimõigusorganisatsioon märgib, et Iraak on jäänud ajakirjanike jaoks üheks ohtlikumaks kohaks maailmas, naiste õigustega on lood väga halvad ja pommiplahvatustes hukkub endiselt hulgaliselt tsiviilelanikke.

HRW juhib tähelepanu ka möödunud aasta veebruaris avastatud salavanglale, mida pidasid peaminister Nuri al-Maliki büroole alluvad väed.

«Iraak on langemas kiiresti tagasi autoritarismi, tema julgeolekujõud väärkohtlevad protestijaid, kimbutavad ajakirjanikke ja piinavad vange,» ütles HRW Lähis-Ida direktor Sarah Leah Whitson.

«Ehkki USA valitsus kinnitab, et ta aitas luua stabiilse demokraatia, näitab tegelikkus, et ta jättis endast maha tärkava politseiriigi.»

Ühendriikide väed lahkusid Iraagist 18. detsembril - üheksa aastat pärast sissetungi ja diktaator Saddam Husseini kukutamist.

Juba Ameerika sõdurite järkjärgulise väljaviimise ajal puhkes Iraagis poliitiline kriis šiiiade juhitava valitsuse ja sunnide toetust omava bloki vahel, mis süüdistab Malikit võimu enda kätte koondamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles