Burkina Faso president valiti teiseks ametiajaks

Copy
President Roch Marc Christian Kabore kõneles valimisvõidu järel toetajatele Ouagadougous.
President Roch Marc Christian Kabore kõneles valimisvõidu järel toetajatele Ouagadougous. Foto: Sophie Garcia/AP

Burkina Faso president Roch Marc Christian Kaboré võitis presidendivalimised esimeses voorus ja jääb teiseks ametiajaks riigipeaks, teatas riiklik valimiskomisjon neljapäeval.

«Härra Kaboré valiti 57,87 protsendiga häältest esialgsete tulemuste põhjal esimeses voorus (Burkina) Faso presidendiks,» ütles komisjoni esimees Newton Ahmed Barry.

Pühapäeval peetud valimistel sai 15,48 protsendiga teise tulemuse endise valitsuspartei kandidaat Eddie Komboigo, kolmandaks jäi 12,46 protsendiga parimate väljavaadetega opositsioonikandidaat Zéphirin Diabré.

Kaboréd rünnati valimiste eel valitsuse reaktsiooni tõttu Malist üle piiri Burkina Fasosse valgunud ja nüüdseks viis aastat kestnud islamidžihadistide mässule.

Sellest hoolimata oli ta soosik ja pääseb otsevõiduga teisest valimisvoorust, kus tema vastaskandidaadi taga seisnuks kogu opositsioon. 

Pühapäeval valiti Burkina Fasos nii parlament kui president, kelle kätte on koondunud endise Prantsuse koloonia täitevvõim.

Burkina Faso on üks maailma vaesemaid riike ning alates 2015. aastast on ta seisnud silmitsi džihadistliku mässuga, mis on nõudnud vähemalt 1200 inimese elu ja sundinud ligikaudu miljon inimest kodust põgenema.

Opositsioonierakondade väitel varjutasid valimisi võltsimised ja pettused ning nad on ähvardanud tulemused tagasi lükata.

Rahutuste tõttu jäid valimised vähemalt viiendikul Burkina Faso territooriumist pidamata, valimiskomisjoni andmetel ei saanud kuni 350 000 inimest häält anda.

Kaboréd toetavad parteid kinnitasid teisipäeval, et probleemid puudutasid kõiki kandidaate võrdselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles