Trump lubas valijameeste kogus kaotamise korral ametist lahkuda (2)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Erin Scott/REUTERS

USA president Donald Trump astus eile taas sammu lähemale kaotuse tunnistamisele, kui ütles, et on valmis lahkuma, kui valijamehed toetavad Joe Bidenit.

Trump kinnitas ise pisut hiljem kuuldusi, et on Valmis Valgest Majast lahkuma, kui Biden ametlikult ametisse nimetatakse, kuid lisas, et esialgu veel kaotusega ei lepi.

«Kindlasti teen. Ja te teate seda,» vastas Trump küsimusele, kas ta lahkub Valgest Majast, kui valimiskogu kinnitab Bideni võidu.

«Kuid kui nad seda teevad, siis nad teevad vea. Tegemist oli tohutu pettusega,» ütles president.

Neljapäevase pressikõne ajal sarjas ta USA hääletamiskorda, mis tema sõnul on võrreldav mingisuguse mahajäänud kolmanda maailma riigi omaga.

Valitud president Joe Biden ütles enne seda, et tema hinnangul ameeriklased ei toeta katseid valimistulemusi mitte tunnistada. Biden kutsus kolmapäeval oma tänupühapöördumises ameeriklasi üles lõpetama sünget lõhestatuse ajajärku.

«Ameerikas on meil täielikud, õiglased ja vabad valimised ning me austame tulemusi,» ütles ta. «Selle riigi rahvas ja maa seadused ei seisa millegi muu eest.» 

Kolmapäeval kordas Trump telefonitsi oma poolehoidjaile Pennsylvanias taas süüdistusi, mida paljud kohtud kogu Ühendriikides on alusetutena tagasi lükanud.

«Me peame need valimised ümber pöörama,» kuulutas president. 

Asjast kirjutasid teiste seas USA ajaleht The Hill ja Suurbritannia väljaanne The Guardian.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles