Belgias astub kohtu ette pommivandenõus süüdistatav Iraani diplomaat

BNS
Copy
Assadollah Assad
Assadollah Assad Foto: Wikipedia

Belgias astub reedel kohtu ette Iraani diplomaat, keda süüdistatakse pommivandenõus Iraani opositsiooni meeleavalduse vastu Pariisi lähistel 2018. aastal.

2018. aasta juunis teatasid Belgia võimud, et nad nurjasid katse smugeldada lõhkeainet Prantsusmaale ründamaks paguluses tegutseva Iraani opositsiooniliikumise kogunemist.

Hiljem samal aastal süüdistas Prantsuse valitsus Iraani luureteenistust, et see oli operatsiooni taga. Teheran eitas seda ägedalt.

Varem Viinis baseerunud 48-aastast Iraani diplomaati Assadollah Assadit võib süüdimõistmisel oodata eluaegne vangistus.

Iraani Rahvuslik Vastupanunõukogu (NCRI) korraldas Pariisi lähedal Villepinte'is 30. juunil 2018. aastal protestiürituse, kus kavatsesid osaleda mitu tuntud rahvusvahelist tegelast, nende seas endised USA ja Briti ametnikud ning Prantsuse-Colombia ekssenaator Ingrid Betancourt ja NCRI liider Maryam Rajavi.

Sama päeva hommikul pidas Belgia politsei kinni Belgia-Iraani abielupaari, kes olid Antwerpenist teel Prantsusmaale. Nende autost leiti pool kilo TATP lõhkeainet ja detonaator.

Abielupaar, 36-aastane Nassimeh Naami ja 40-aastane Amir Saadouni, astub kohtu ette koos Assadiga. Neljandaks kohtualuseks on nende väidetav kaasosaline, 57-aastane Mehrdad Arefani.

Kõiki nelja süüdistatakse katses korraldada terrorirünnakut ning osalemises terroristliku rühmituse tegevuses. 

Assadi võeti kinni, kui ta sõitis läbi Saksamaa, kus tal polnud puutumatust, olles väljaspool oma diplomaatilise tegevuse riiki.

Arefani, iraani poeet, kes oli elanud Belgias üle 10 aasta, võeti kinni 2018. aastal Prantsusmaal Belgia vahistamismääruse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles