Kohus: Hongkongi vanglal ei olnud õigust vangi lokke maha lõigata

Copy
Hongkongi demokraatiameelne aktivist Leung Kwok-hung.
Hongkongi demokraatiameelne aktivist Leung Kwok-hung. Foto: AFP / Scanpix

Hongkongi vanglal ei olnud õigust lõigata maha Pikkjuukseks hüütava veterandissidendi lokke, leidis kohus reedel, langetades kuu jooksul juba teise otsuse võimude kahjuks.

Hongkongi Hiina-meelsete võimude toetajad nõuavad kohtus ümberkorraldusi, sammu vastased kardavad aga, et sellega kaob õigussüsteemi sõltumatus ja see allutatakse täielikult Pekingile.

Apellatsioonikohtus jõudis reedel lõpule protsess, mis oli alanud nüüdseks 64-aastase teisitimõtleja Leung Kwok-hungi lühikese vanglakaristusega protestimise eest 2014. aastal.

Pikkjuuksena tuntud Leung on üks Hongkongi pikaajalisematest protestijatest. Karjääri algusaegadel võitles ta Briti koloniaalvõimu vastu, hiljem sai tema vastaseks Peking.

Kohtunikekogu otsustas reedel üksmeelselt, et vangla rikkus Leungi juuksed maha lõigates tema õigusi soolist diskrimineerimist käsitlevast seadusest lähtudes.

Hongkongi vanglavõimud nõuavad, et kõigil meesvangidel oleks lühikesed juuksed, naised võivad aga soovi korral pikad juuksed alles jätta.

«Asjaolu, et meesvangidel ei lasta oma juuste pikkuse üle otsustada, näitab, et neid koheldakse naisvangidega võrreldes ebasoodsamalt,» leidsid kohtunikud ja lisasid, et võimud ei ole selgitanud, miks peavad meestel olema vanglas lühikesed juuksed.

Eelmisel nädalal langetas tänini sõltumatu Hongkongi kohus eelmise aasta meeleavaldusi puudutavas hagis otsuse politsei vastu, leides, et korravalvuritel ei olnud proteste laiali ajades õigust oma ametimärke varjata ja et võimud ei uurinud politsei kohta esitatud kaebusi piisavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles