Etioopia Tigray piirkonna pealinna tabasid suurtüki- ja õhurünnakud

Copy
Tigray põgenikud.
Tigray põgenikud. Foto: AP/Scanpix

Etioopia Tigray piirkonna poole miljoni elanikuga pealinna tabasid laupäeval rängad rünnakud, teatasid kohalikud võimud ja humanitaarallikad.

Etioopia keskvalitsusele lojaalsed väed avasid suurtükkidest ja muudest raskerelvadest turmtule Mek'ele kesklinnale, vahendas Tigray meedia regionaalvõimude avaldust.  

«Tigray piirkond kutsub kõiki, kelle südametunnistus on puhas, sealhulgas rahvusvahelist kogukonda üles mõistma hukka suurtüki- ja õhurünnakud ning toime pandud tapatalgud,» seisab avalduses.

Mulluse Nobeli rahupreemia võitnud peaminister Abiy Ahmed teatas 4. novembril, et andis korralduse sõjaliseks operatsiooniks Tigray valitsuserakonna, Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu, süüdistades teda föderaalvägede sõjaväebaasi ründamises ja katses föderaalvalitsust destabiliseerida.

Rahvusvaheline kriisirühm märkis reedel, et üle kolme nädala kestnud lahingutes on hukkunud tuhandeid inimesi, teiste seas tsiviilisikuid.  

Kümned tuhanded põgenikud on valgunud üle piir Sudaani ning Tigrayst tulistatud raketid tabasid reedel teist korda naaberriigi Eritrea pealinna, süvendades kartusi, et konflikt võib haarata Aafrika Sarve piirkonda laiemalt. 

Abiy kinnitas neljapäeval, et andis korralduse lõplikuks pealetungiks TPLF-i liidritele ja Etioopia sõjaväe andmeil on selle väed linna sisse piiranud. 

Ta ärgitas Mek'ele poolt miljonit elanikku kodus püsima ja sõjalistest sihtmärkidest eemale hoidma.

«Me tahame teile kinnitada, et meie kaitsejõud on koostanud strateegia kriminaalse TPLF kliki vastutusele võtmiseks kahjustamata seejuures tsviilelanikke, pärandipaiku, pühakodasid, arenguasutusi ja vara,» ütles peaminister.

Samas soovitas Abiy Mek'ele rahval ka TPLF-ist õigeaegselt lahti öelda, sest vastasel juhul neile ei halastata.

Sideprobleemide tõttu Tigrays on olnud keeruline mõlema poole väidetele lahingute käigust sõltumatut kinnitust saada. 

Etioopia relvajõud kuulutasid laupäeval, et saavutavad kontrolli Mek'ele üle mõne päevaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles