WSJ: Bideni võit peatas Iisraeli ja Saudi Araabia suhete soojenemise

BNS
Copy
Saudi kroonprints Mohammed Bin Salman ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Saudi kroonprints Mohammed Bin Salman ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters/ScanPix

Saudi Araabia ei kiirusta USA presidendivalimiste tulemuse tõttu normaliseerima suhteid Iisraeliga, kirjutas täna ajaleht Wall Street Journal (WSJ). 

Ajalehe sõnul tuli Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kohtumiselt Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmani ja USA välisministri Mike Pompeoga tagasi tühjade kätega. Sellel kohtumisel, leiab WSJ, lootsid Netanyahu ja Pompeo saada kinnituse, et kokkulepe on saavutatav.

Kuid pärast Joe Bideni võitu USA presidendivalimistel keeldus kroonprints ajalehe andmeil võimalikust kokkuleppest. «Saudi Araabia printsi nõunikud teatasid, et ta tahab luua suhted valitud presidendi Joe Bideni administratsiooniga ega soovi seetõttu seda sammu praegu astuda,» kirjutas ajaleht. 

Biden on teatanud, et toetab Iisraeli ja Araabia maade suhete normaliseerimist, kuid on võtnud Saudi Araabia suhtes karmi hoiaku seoses sealse inimõiguste olukorraga.

«Uue presidendi ajal sõlmitud kokkulepe võib panna palju tugevama aluse Bideni administratsiooni ja Ar-Riyadi võimalikele suhetele,» prognoosib leht.

Netanyahu ja Saudi Araabia kroonprintsi salakohtumisel osalenud Pompeo nägi loodetud kokkuleppes Trumpi administratsiooni jõupingutuste suurimat vilja piirkonnas valitsevate suhete muutmisel.

Varem on Iisrael USA kaasabil sõlminud suhete normaliseerimise kokkulepped AÜE ja Bahreiniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles