Islamiriigiga seotud rühmitus tappis Indoneesias neli inimest

BNS
Copy
Islamiriigiga seotud rühmitus tappis Indoneesias neli inimest
Islamiriigiga seotud rühmitus tappis Indoneesias neli inimest Foto: HANDOUT/AFP/scanpix Baltics

Rühmitusega Islamiriik (IS) seotud äärmuslased tapsid Indoneesias Sulawesi saarel elava kristlaste kogukonna neli liiget, teatasid laupäeval võimud.

Mõõkade ja tulirelvadega ründajad piirasid Kesk-Sulawesi provintsis asuva Lembantongoa küla ümber reede hommikul, tappes mitu külaelanikku ning süüdates pool tosinat maja. Üht majadest kasutati pidevalt palvetamiseks ja jumalateenistuste läbiviimiseks, teatas politsei.

Seni pole kedagi vahi alla võetud ning rünnaku motiivid pole teada.

Kuid võimud osutasid Sulawesil pesitsevale rühmitusele Ida-Indoneesia Modžaheedid (MIT), üks tosinast Kagu-Aasia saarestiku äärmusrühmitusest, kes ISile truudust on vandunud.

Maailma suurima moslemikogukonnaga Indoneesia võitleb juba pikalt islamistlike rühmituste ja rünnakutega ning Sulawesi keskosas kestab juba aastakümneid vägivald kristlaste ja moslemite vahel.

«Jõudsime järeldusele, et ründajad olid MITist pärast seda, kui näitasime nende liikmete fotosid ohvrite lähedastele, kes olid rünnaku pealtnägijateks,» ütles Sigi Regency politseijuht Yoga Priyahutama.

Kaheksa relvastatud meest ründasid varahommikul kirikuna kasutatavat majakest, mis oli sel ajal tühi, lisas ta.

«Inimesed olid sel ajal oma kodudes,» lausus Priyahutama.

Lembantongoa külavanem Rifai, kes, nagu paljud indoneeslased, kasutab vaid üht nime, lausus, et ühel ohvril raiuti pea maha ning teisel peaaegu.

Üht ohvrit pussitati ning neljas põletati tema oma kodus, lisas ta. Kõik ohvrid olid mehed.

Rühmitusega Islamiriik (IS) seotud äärmuslased tapsid Indoneesias Sulawesi saarel elava kristlaste kogukonna neli liiget, teatasid laupäeval võimud.
Rühmitusega Islamiriik (IS) seotud äärmuslased tapsid Indoneesias Sulawesi saarel elava kristlaste kogukonna neli liiget, teatasid laupäeval võimud. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix Baltics

«Mõned elanikud jõudsid põgeneda, aga ohvrid jäid hiljaks,» ütles Rifai AFP-le.

Indoneesia kristlasi on rünnatud ka varem, sealhulgas aastal 2018, kui ISiga seotud rühmitus Jama'ah Anshorut Daulah korraldas perekondliku enesetapurünnaku laine, milles hukkus ka lapsi. Rünnakud toimusid riigi suuruselt teise linna Surabaya kirikutes, hukkus üle kümne koguduse liikme.

Juhul kui leiab kinnitust, et rünnaku taga on MIT, on reedesed tapmised Jakartas elava terrorieksperdi Sidney Jonesi sõnul rühmituse esimene tõsisem rünnak pärast seda, kui Indoneesia terrorivastase võitluse üksus tappis neli aastat tagasi rühmituse juhi.

«Rünnakuga tahavad nad näidata, et politsei püüded rühmituse liikmeid kinni võtta ja tappa pole neid mõjutanud,» lausus ta.

Arvatavalt saatis MIT aastal 2018 oma humanitaartöötajaiks kehastunud liikmed Sulawesi keskel asuvasse tsunamist ja maavärinast räsitud Palu linna uusi liikmeid värbama, lausus Jones.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles