Montenegro nõudis Serbia suursaadiku lahkumist riigist

Copy
Foto Serbia parlamendist.
Foto Serbia parlamendist. Foto: ANDREJ CUKIC/EPA

Montengero valitsus kuulutas laupäeval naaberriigi Serbia suursaadiku soovimatuks isikuks mõni päev enne uue Montenegro valitsuse ametisseastumist. 

Montenegro välisministeerium tõi oma sammu põhjuseks pikaajalise ja jätkuva sekkumise Montenegro siseasjadesse, paludes Vladimir Božovićil riigist lahkuda. 

Serbia välisministeerium teatas hiljem laupäeval, et reageeris peegelmeetmega ning meedia teatel paluti Serbiast 72 tunni jooksul lahkuda Montenegro suursaadikul Tarzan Miloševićil. 

Suhted Serbia ja 2006. aastal Serbia koosseisust referendumi alusel lahkunud Montenegro vahel on olnud pingelised. Paljud montenegrolased pooldavad tihedamaid sidemeid ajalooliste liitlaste Serbia ja Venemaaga. Teised otsivad suuremat sõltumatust ja lõimumist Läänega. 

Montenegro läänemeelne Sotsialistide Demokraatlik Partei (DPS) kaotas augustis valimised serbiameelsele koalitsioonile, mille valitsus astub ametisse järgmisel nädalal. DPS juhtis Montenegro NATO-sse 2017. aastal. 

Lahkuv Montenegro valitsus on süüdistanud Serbiat serbiameelsete poliitiliste jõudude toetamises ja süüdistavad seda katses oma mõjuvõimu taastada. 

Serbia suursaadik Božović väljendas otseselt lugupidamatust Montenegro suhtes, nimetades 1918. aastal langetatud otsust ühineda Serbia juhitud kuningriigiga «vabastamiseks» ja Montenegro rahva «vabaks tahteks», teatas Montenegro välisministeerium. Montenegro parlament kuulutas saja aasta eest väljakuulutatud otsuse õigustühiseks ning rõhutas, et sellega oli Montenegro kaotanud oma iseseisvuse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles