FOTOD Prantsusmaal avaldas politseiseaduse vastu meelt üle 100 000 inimese (20)

Copy

Pariisis puhkesid laupäeval vägivaldsed kokkupõrked pärast seda, kui kümned tuhanded inimesed tulid tänavatele, et avaldada meelt uue julgeolekuseaduse vastu. 

Prantsuse pealinnas süüdati mitu tulekahju. Protestijad on vastu seadusele, millega piiratakse politseinikest tehtud piltide ja kaadrite avaldamist

Umbes 46 000 inimest tuli tänavatele Pariisis ja üle terve riigi umbes 133 000, teatas siseministeerium. 

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles reedel, et kaadrid mustanahalise muusikaprodutsendi peksmisest politseinike poolt eelmisel nädalavahetusel on häbiväärsed.

Meeleavaldajd tulid välja loosungitega «Politsei on kõikjal, õigust mitte kusagil», «Politseiriik» ja «Naerata, kui sind pekstakse». Protestijad korraldasid rongkäigu Place de la République' väljakult Place de la Bastille' väljakule. 

«Me oleme pikemat aega tundnud, et oleme politsei institutsionaliseeritud rassismi ohvrid,» ütles 35-aastane Mohamed Magassa. «Nüüd me tunneme, et sel nädalal on Prantsusmaa üles ärganud,» ütles ta. 

«Meie demokraatia fundamentaalseid ja elementaarseid vabadusi rünnatakse: väljendusvabadust ja informatsioonivabadust,» ütles üks advokaat. 

Place de la Bastille' lähistel süüdati mitu autot ja ajalehekiosk, samuti üks brasserie. Mõned meeleavaldajad loopisid julgeolekujõude kividega, politsei kasutas pisargaasi ja veekahurit, ütles AFP korrespondent. 

Korrakaitse sõnul takistasid meeleavaldajad tuletõrjujaid põlengute kustutamisel. Üheksa inimest oli õhtupoolikuks kinni peetud. 

Tuhanded tulid tänavatele ka veel umbes 70 linnas.

Kommentaarid (20)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles