Ungari ametnik võrdles George Sorost Hitleriga (3)

Copy
Euroopa Liidu ja George Sorose vastane plakat Budapestis 2019. aasta veebruaris.
Euroopa Liidu ja George Sorose vastane plakat Budapestis 2019. aasta veebruaris. Foto: Martin Fejer/estost.net/imago/EST&OST / Scanpix

Ungari ministeeriumiametnik sattus kriitikute turmtule alla, kui võrdles oma artiklis Ameerika-Ungari miljardäri ja filantroopi ning Ungari valitsuse karmi kriitikut George Sorost Adolf Hitleri ja natsidega.

«Euroopa on George Sorose gaasikamber,» kirjutas Szilárd Demeter, ministeeriumi nõunik ning Budapesti Sándor Petőfi kirjandusmuuseumi juht valitsusmeelses väljaandes «Origo» laupäeval avaldatud artiklis.

«Mürgigaas voolab multikultuurse avatud ühiskonna kapslist, hukutades euroopaliku eluviisi.»

Kommentaarid pälvisid ka Ungari juudikogukonna pahameele. Nad nimetasid artiklit «maitsetuks» ja «andestamatuks».

«Artikkel on õpikunäide holokausti taaselustamisest ning ei käi kokku valitsuse kinnitusega nulltolerantsi kohta antisemitismi osas,» kirjutas juudikogukond oma avalduses.

Artiklis võrdles Demeter, kelle Ungari peaminister Viktor Orbán määras loometegevuse koordinaatoriks, Sorost Hitleriga, kirjutades, et ta oli «liberaalne Führer ning tema liber-aaria armee on rohkem tema vastu meelestatud kui Hitleri oma».

Ungaris sündinud ja holokausti üle elanud Soros on oma liberaalseid ideid toetava filantroopse tegevuse tõttu sage Orbáni valitsuse kriitika sihtmärk. Valitsuse Sorose-vastased kampaaniad on toonud kaasa süüdistusi antisemitismis.

Demeteri artikkel käsitles ka Euroopa Liidu järgmist eelarvet, millega Ungari ja Poola nõus pole, sest see sisaldab sätteid, mis võivad takistada väljamaksed liikmesriikidele, kes demokraatlikest põhimõtetest kinni ei pea.

Demeter viitas kahele liikmesriigile, mis mõlemad on õigusliku sõltumatuse ja ajakirjandusvabaduse õõnestamise tõttu EL-i uurimise all, kui «uutele juutidele».

Ungari lähedane liitlane, Iisraeli valitsus mõistis Demeteri kommentaarid hukka.

Iisraeli saatkond Budapestis säutsus: «Mõistame täielikult hukka holokausti meenutamise ja selle kuritarvitamise mis iganes põhjusel. Pole mingisugust õigustust, miks siduda inimajaloo kõige jõledamat kuritegu või selle toimepanijaid ühegi tänapäevase vaidlusküsimusega.»

Gordon Bajnai, Ungari peaminister aastatel 2009-2010, kirjutas pühapäeval oma Facebooki kontol, et kui Demeteri tema ametist esmaspäevaks lahti ei lasta, «peavad ungarlased ja kogu ülejäänud maailm tema avaldust Ungari valitsuse seisukohaks».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles