Liibanon leevendab esmaspäevast viirusepiiranguid

Copy
Liibanoni lipp.
Liibanoni lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Liibanon hakkab alates esmaspäevast leevendama kahe nädala eest kehtestatud karme piiranguid koroonaviiruse leviku ohjeldamiseks.

Tervishoiuministri kohustetäitja Hamad Hassan ütles ajakirjanikele, et riik hakkab esmaspäevast järk-järgult avanema, et kergendada kodanike ja äride olukorda jõulude ja aastavahetuspühade eel.

Tema sõnul avanevad restoranid 50 protsendi ulatuses oma mahutavusest, kuid baarid ja ööklubid jäävad suletuks ning lubatud pole ka pulmad. Öine liikumiskeeld algab kella viie asemel õhtul kell 11.

Avatakse ka koolid, kuid osa tunde toimuvad endiselt distantsilt, lausus Hassan pärast kohtumist Liibanoni koroonaviiruse vastase töörühmaga. Ta hoiatas samas, et nakkuskõvera kasvu oht püsib.

Enne kahenädalaste piirangute jõustumist novembri keskel oli voodikohtade täituvus intensiivraviosakondades 80 ja 90 protsendi vahel, samas kui praegu on need 65-70 protsenti, lisas Hassan. 

Veebruarist alates on riigis registreeritud üle 125 000 Covid-19 juhtumi, millest umbes tuhat on lõppenud surmaga. Kuue miljoni elanikuga Liibanonis tuvastati enne novembri keskpaika nädalas keskmiselt 11 000 koroonanakkust, teatas tervishoiuministeerium. Esimene üleriigiline lukkupanek märtsis osutus viiruse leviku ohjeldamisel tõhusaks, enne kui neid suvel tasapisi leevendama hakati. 

Kuid nakkusnäitajad on hakanud taas kasvama pärast 4. novembril kärgatanud ränka plahvatust Beiruti sadamas, milles hukkus üle 200 ja sai viga 6500 inimest, tuues kaasa haiglate ülekoormuse. 

Plahvatus ja pandeemia on suurendanud pingeid selles Vahemere riigis, mis maadleb suurimate majandusraskustega pärast 1975.-1990. aasta kodusõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles