Sturgeon kutsus taas üles iseseisvusreferendumile

BNS
Copy
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon.
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon. Foto: Reuters/ScanPix

Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon  kutsus esmaspäeval taaskord üles korraldama järgmisel aastal iseseisvusreferendumit.

Sturgeon on lubanud referendumit, kui tema Šotimaa Rahvuspartei (SNP) võidab mais peetavatel valimistel.

Sturgeon ütles alles laupäeval, et pole kunagi olnud kindlam iseseisvuse saavutamises. Valitsusjuht ja iseseisvusmeelse SNP esinaine lausus erakonna virtuaalsel kongressil ajakirjanikele, et võimalus lahkulöömiseks ülejäänud Ühendkuningriigist pole kunagi olnud käegakatsutavam.

«Iseseisvus on selgelt silme ees ning ma pole kunagi olnud rohkem veendunud, et  sihikindluse, alandlikkuse ja raske tööga me saavutame selle,» lausus ta.

Sturgeon ja SNP toetavad teist iseseisvusreferendumit pärast erakonna võimast võitu Šotimaal Briti 2019. aasta üldvalimistel.

Nüüd loodab ta, et järjekordne ülekaaluks võit maikuistel valimistel Šoti parlamenti Edinburghis annab erakonnale mandaadi küsida rahvalt teist korda Ühendkuningriigist lahkumise kohta.

Viimaste kuude arvamusküsitlused on näidanud, et suur osa Šoti avalikust arvamusest toetab iseseisvust.

«Kes peaks langetama otsuseid, mis kujundavad meie tulevikku? Teame, et need on inimesed, kes siin elavad, kust iganes nad ka pärit pole, kuid kes oskavad parimal moel kasutada Šotimaa võimsaid inim- ja looduslikke ressursse. Sirutagem käsi kogu Šotimaale, nagu ei kunagi varem,» lisas minister.

Sturgeon kutsus oma erakonda üles «näitama, et Šotimaa on valmis asuma oma kohale üleilmses iseseisvate riikide peres,» öeldes, et Šotimaa «on riik, mis asub tegema ajalugu».

Briti peaminister Boris Johnson on korduvalt tõrjunud üleskutseid uue rahvahääletuse korraldamiseks, öeldes, et 2014. aasta referendum lahendas selle küsimuse terve põlvkonna jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles