Euroopa ravimiamet otsustab Pfizeri vaktsiini üle 29. detsembril

Copy
Pfizeri COVID-19 vaktsiin laboris.
Pfizeri COVID-19 vaktsiin laboris. Foto: PFIZER HANDOUT/EPA/Scanpix

Euroopa Ravimiamet koguneb 29. detsembril, et otsustada, kas piisav hulk tõendeid räägib Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini ohutuse ja efektiivsuse kasuks, nii et sellele võib anda kasutusloa.

Euroopa Ravimiamet koguneb 29. detsembril, et otsustada, kas piisav hulk tõendeid räägib Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini ohutuse ja efektiivsuse kasuks, nii et sellele võib anda kasutusloa.

Ravimiamet ütles enne, et firma Moderna eksperimentaalse koroonavaktsiini kohta langetatakse otsus kõige varem 12. jaanuaril.

Ravimifirmade teatel esitati eile Euroopa Ravimiametile taotlus tingimusliku müügiloa saamiseks, sest katsetused on näidanud selle 95-protsendist efektiivsust uue koroonaviiruse vastu.

Ravimiamet on alustanud Moderna vaktsiinikandidaadi eelhindamist ning uurib nüüd, kui hästi kutsub see esile immuunvastuse ja kas see on Euroopas laialdaseks kasutamiseks ohutu. Kui andmeid on piisavalt, et otsustada vaktsiinikandidaadi kvaliteedi, ohutuse ja efektiivsuse üle, võidakse see 12. jaanuariks kavandatud kohtumisel heaks kiita.

Saksa teadusminister Anja Karliczek kinnitas täna, et kooronavaktsiinide heakskiitmisprotsessis peetakse kinni samadest standarditest nagu iga teise ravimi puhul.

Samade nõuete järgimine on oluline, et saada koroonavaktsiinile üldsuse toetus, rõhutas Karliczek. Vaktsiin on vabatahtlik ja ametivõimud püüavad igati, et teavitada avalikkust kõrvatoimetest, mis pärast vaktsineerimist võivad tekkida.

Võistleva vaktsiini kliiniliste katsetustega seotud Hamburgi viroloogiadoktor Marylyn Addo ütles, et vaktsiini kiire väljatöötamine on saanud teoks tänu teadlaste tohututele pingutustele, varajasele rahastusele ja kogemustele varasemate vaktsiinidega.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Stefan de Keersmaecker ütles ajakirjanikele, et kui EMA vaktsiinid heaks kiidab, tuleb Brüsseli luba väga kiiresti, tõenäoliselt juba mõne päeva jooksul.

Ehkki mõlemat vaktsiini hinnatakse kiirendatud korras, mida tuntakse eelhindamisena, osutab vajalike sammude ajakava, et parimal juhul saavad esimesed eurooplased vaktsiinisüsti veel enne aasta lõppu.

BioNTech/Pfizer ja Moderna on esitanud oma koroonavaktsiinile loa saamiseks taotluse ka USAs, kus vaktsineerimine võib käima minna juba detsembri keskel. Ka Suurbritannia, kes Brexiti tõttu ei pea enam EMA luba ootama, on asunud BioNTech/Pfizeri vaktsiini kiirendatud korras heaks kiitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles