Venemaa nimetas Moldova presidendi ettepanekut vastutustundetuks (1)

BNS
Copy
Maia Sandu. FOTO: Vladislav Culiomza/Reuters
Maia Sandu. FOTO: Vladislav Culiomza/Reuters Foto: VLADISLAV CULIOMZA/REUTERS

Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas teisipäeval vastutustundetuks Moldova presidendiks valitud Maia Sandu ettepanekut Vene vägede lahkumiseks Transnistriast.

Vene väed on paigutatud Transnistriasse alates sellest, kui Venemaa-meelne piirkond kuulutas lühikese kodusõja ajal pärast Nõukogude Liidu lagunemist Moldovast iseseisvuse.

Euroopa-meelne Sandu kutsus esmaspäeval oma esimesel valimisvõidu-järgsel  pressikonverentsil Venemaa vägesid üles Transnistriast lahkuma.

«Moldova poolelt ei ole nende kohalolekuks kunagi nõusolekut antud,» märkis Sandu.

«Moldova on juba pikka aega nõudnud, et Venemaa rahuvalvajad asendataks Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) all tsiviilvaatlejatega,» lisas värske riigipea.

Lavrov ütles, et Sandu ettepanek ei aita kaasa kriisi lahendamise protsessile ja Moskva saab vaevalt nõustuda selliste üsna vastutustundetute nõudmistega.

Sandu ütles esmaspäeval, et pooldab suhete arendamist Venemaaga, ja lubas teha selle nimel pingutusi.

«Meil peavad Venemaaga olema parimad sidemed. Viimatistel valimistel pooldas enamik Moldova kodanikke häid suhteid Euroopa Liiduga, kuid enamik kodanikke pooldas ka häid suhteid Venemaaga. Ja ma teen selle kallal tööd,» ütles Sandu pressikonverentsil.

«On palju küsimusi, mida tuleb Vene võimudega arutada. Ja ma teen seda. Jutt on Moldova toodangu ekspordist Vene turule ja sotsiaalkindlustusest, pensionitest Venemaal töötavatele Moldova kodanikele. Olen valmis kohtuma ja arutama Venemaaga kogu küsimustekompleksi,» kinnitas Sandu.

Sandu peaks presidendiks vannutatama hiljemalt 23. detsembril, mil lõpevad senise riigipea Igor Dodoni volitused. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles