Liitlasriigid joovad Hiina tariifide tõttu Austraalia veini

BNS
Copy
Hiina lipp Pekingi Rahvapalee kohal.
Hiina lipp Pekingi Rahvapalee kohal. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Austraalia liitlased väljendasid kolmapäeval toetust riigi veinitööstusele pärast Hiina tariifide kehtestamist Austraalia impordile. 

Hiina teatas reedel, et kehtestab dumpinguvastased tariifid Austraalia veinile, mis on viimane, kriitikute sõnul poliitiliselt motiveeritud Hiina kaubandussanktsioonidest. 

Vastuseks lubasid Taiwan ja USA osta Austraalia veine, millele kehtib Hiinas nüüd kuni 212 protsendi suurused tariifid. 

«Me oleme solidaarsed #Austraaliaga, serveerides #VabaduseVeini,» teatas Twitteris Taiwani välisministeerium. 

Hongkongis levis üleskutse tarbida Austraalia veini sotsiaalmeedias. Hongkongi juhtiv aktivist Nathan Law ütles: «Ma üldiselt ei joo, kuid mind on võimalik veenda ostma pudelit Austraalia veini.»

Washingtonis teatas Riigijulgeoleku Nõukogu, et Austraalia veini serveeritakse sel nädalal ühel üritusel Valge Majas.

Peking on korduvalt kasutanud ähvardust vähendada ligipääsu oma tohutule siseturule, et mõjutada Austraaliat pärast seda, kui Canberra kutsus uurima Hiinast vallandunud koroonaviiruse tagamaid.

Hiina on juba peatanud paljude toodete impordi Austraaliast.

Hiina kaubandusministeerium ütles augustis, et on kogu 2019. aasta uurinud Hiina veinitööstuse assotsiatsiooni palvel dumpingut ehk kaupade müümist alla selle maksumuse koduriigis.

Austraalia veinieksport Hiinasse ulatus eelmisel aastal rekordilise 1,3 miljardi Austraalia dollarini (0,8 miljardi euroni). Hiina oli sellega Austraaliale suurim turg. Hiina kaubandusministeerium on kurtnud, et Austraalia veinid saavad kasu valitsuse toetustest, mis annavad neile eelise Hiina toodete ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles