Järgmine Kuuba kommunistide kongress tähistab Castro ajastu lõppu

Copy
Kuuba kommunistliku partei esimene sekretär Raúl Castro (paremal) tervitab president  Miguel Díaz-Caneli (vasakul).
Kuuba kommunistliku partei esimene sekretär Raúl Castro (paremal) tervitab president Miguel Díaz-Caneli (vasakul). Foto: EPA / Scanpix

Kuuba valitsev Kommunistlik Partei teatas kolmapäeval, et korraldab oma iga-aastase kongressi aprillis.

Järgmine kongress ilmselt tähistab Castro ajastu lõppu, sest 89-aastane ekspresident Raúl Castro, kes on praegu partei esimene sekretär, on juba teada andnud, et tõmbub pärast 2021. aasta kongressi avalikust elust tagasi.

Partei ajalehe Granma teatel järgivad tema eeskuju veel mitmed 1959. aasta revolutsioonis osalenute põlvkonna liikmed, nende seas aseliider José Ramón Machado Ventura.

«See saab olema jätkuvuse kongress, mida väljendab riigi peamiste vastutusalade järkjärguline ja korrapärane üleandmine uutele põlvkondadele,» ütles Machado Ventura avalduses.

«Revolutsioon ei ole piiratud nendega, kes juhtisid seda triumfile sellel kuulsusrikkal 1. jaanuaril (1959), vaid kaasab ka nende tahte ja panuse, kes muutsid selle enda omaks kõigil neil aastatel ja kes jätkavad selle tööd,» lisas ta.

Ajalehe Granma teatel korraldatakse järgmine parteikongress 16.-19. aprillil.

Arvatakse, et uueks parteijuhiks saab 2018. aastal Raúl  Castro järel presidendiks tõusnud 60-aastane Miguel Díaz-Canel.

Kolmapäevases teates rõhutati võimude tahet jätkata Castro juhtimisel 2008. aastal alustatud majandusreforme, seda hoolimata majanduskriisist, mida on süvendanud koroonapandeemia.

«Praegune olukord ei saa õigustada viivitusi nendes protsessides. Vastupidi, on vaja anda neile hoogu,» lisati avalduses.

«Sidemed riikliku ja mitteriikliku majandussektori vahel peavad jätkama arenemist, seda määratletud majandusstrateegia raamistikus.»

Kommunistlik partei märkis, et «sotsiaalvõrgustikud ja internet on muutunud ideoloogilise vastasseisu alaliseks kohaks, kus meie argumendid peavad valitsema, seistes silmitsi vaenulike kampaaniatega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles