Iisraeli välisministeerium hoiatas ohu suurenemise eest kodanikele

Copy
Mohsen Fakhrizadehi matustel.
Mohsen Fakhrizadehi matustel. Foto: HAMED MALEKPOUR/AFP

Iisraeli välisministeerium hoiatas neljapäeval ohu suurenemise eest riigi kodanikele seoses Iraani ähvardustega tuumateadlase tapmise eest kätte maksta.

Iraanis maeti esmaspäeval mõrvatud tuumateadlane Mohsen Fakhrisadeh, kes oli 2000. aastate algul islamiriigi relvajõudude tuumaprogrammi looja. Iisraeli on juba pikalt kahtlustatud veel mitme Iraani tuumateadlase tapmises umbes kümme aastat tagasi.

«Arvestades Iraani hiljutisi ähvardusi kardame, et Iraan võib rünnata Iisraeli sihtmärke,» edastati välisministeeriumi avalduses.

Ühtlasi hoiatas ministeerium võimalike rünnakute eest oma kodanike vastu Iraani naaberriikides või Aafrikas.

Iraanil on kavas keelata ÜRO tuumainspektorite pääs riigi tuumarajatisi kontrollima ja asuda rikastama uraani relvades vajaliku tasemeni, teatas päev varem BBC. Sammud on kirjas Iraani parlamendis vastu võetud seaduses, mis jõustub, kui Teheranile kehtestatud sanktsioone kahe kuu jooksul ei tühistata.

Seadust peetakse vastusammuks tuumateadlase tapmisele eelmisel reedel Teheranis. Iraani väitel tappis teadlase Iisraeli salateenistus Mossad. Iisrael ei ole süüdistust kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles