USA luurejuhi sõnul on Hiina suurim oht demokraatiale maailmas (2)

Copy
John Ratcliffe.
John Ratcliffe. Foto: Evan Vucci/AP

Ühendriikide luureülem John Ratcliffe avaldas neljapäeval arvamust, et Hiina on hetkel suurim oht demokraatiale ja vabadusele maailmas.

«Teisest maailmasõjast saadik on Hiina tänapäeval suurim oht demokraatiale ja vabadusele maailmas,» ütles Ratcliffe väljaandes Wall Street Journal avaldatud arvamusloos.

Luureülem tõi välja, et Hiina on tema andmetel varastanud USA ärisaladusi ja kaitsetehnoloogiaid.

Lisaks kirjeldas ta operatsioone, kus Hiina pool olevat kasutanud rahalist survet USA poliitikakujundajate mõjutamiseks või nende tegevuse saboteerimiseks.

«Hiina juhid püüavad üksikisiku õigused allutada kommunistliku partei tahtele,» rääkis luurejuht.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon kehtestas samal ajal uued viisapiirangud Hiina kompartei liikmetele ja nende lähisugulastele, kirjutas neljapäeval välisministeeriumile viidates ajaleht The New York Times.

Ministeeriumi esindaja sõnul lühendatakse kompartei liikmete turistiviisasid kümnelt aastalt ühele kuule. Uus reegel jõustus kolmapäeval. Lisaks saavad kommunistid ja nende perekonnaliikmed Ühendriike väisata sama viisaga vaid üks kord. 

Esindaja sõnul on otsus osa valitsuse nüüdsest poliitikast, korralduslik ja õiguskaitseline meede riigi kodanike kaitsmiseks Hiina hukutava mõju eest.

«Oleme aastakümneid pakkunud Hiina Kommunistliku Partei liikmetele vaba ja takistamatut ligipääsu USA institutsioonidele ja ettevõtetele, kuigi samad eesõigused ei laienenud kunagi USA kodanikele Hiinas,» rõhutas välisministeerium.

Selletagi kaubandusküsimuste tõttu halvad USA-Hiina suhted teravnesid järsult, kui Hiina otsustas Hongkongile peale suruda omaenda julgeolekuseaduse, USA ei ole rahul ka Hiina inimõiguste rikkumisega Sise-Mongoolias (Xinjiangi Uiguuri autonoomne piirkond). 

Allikate sõnul püüab Trumpi administratsioon teha tõenäolise järgmise presidendi Joe Bideni jaoks  Hiina-poliitika muutmise võimatuks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles