Hispaania kohus tühistas vangistatud Kataloonia separatistide privileegid (1)

Copy
Rahvas tervitab endist Kataloonia asepresidenti Oriol Junquerast, kes sai avavangla režiimi raames koduküla külastada.
Rahvas tervitab endist Kataloonia asepresidenti Oriol Junquerast, kes sai avavangla režiimi raames koduküla külastada. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Hispaania kõrgeim kohus tühistas reedel üheksa Kataloonia separatisti avavangla režiimi, kellele 2017. aastal määrati vanglakaristused regiooni iseseisvumise taotlemise eest.

Jõustunud otsusega lõppes juulis üheksale vangile määratud madala riski staatus, mis võimaldas neil nädalalõppudel kodus käia, selgus kohtuotsusest.

Lisaks kaotasid nad õiguse lahkuda vanglast tööloa alusel või vabatahtliku töö tegemiseks, mida kõik üheksa aasta algusest alates kasutanud olid.

Prokuratuur esitas kaebused mõlema vabaduse osas, tulemuseks reedene kohtuotsus, kus kohtunikud leidsid, et privileegid anti «ennatlikult».

«On vaja rohkem aega, et hinnata vangi ja vanglarežiimi, eriti pikkade karistuste puhul,» öeldakse otsuses, rõhutades, et privileegide andmise hetkel polnud üheksast vangist kuus kandnud ära veerandit oma karistusest.

2019. aasta oktoobris määras ülemkohus neljale Kataloonia poliitikule ning kahele kodanikuühiskonna liidrile pikad vanglakaristused, üheksast kuni 13 aastani, nende rolli eest ebaseadusliku rahvahääletuse organiseerimisel ning iseseisvusdeklaratsiooni vastuvõtmisel.

Selleks ajaks olid kõik üheks veetnud kohtueelse uurimise käigus trellide taga juba üle kahe aasta.

Vangide hulgas on endine Kataloonia asepresident Oriol Junqueras, kes kannab pikimat, 13-aasta pikkust vanglakaristust. Vangis on ka viis endist valitsuse töötajat, endine parlamendispiiker ja kaks kodanikuühenduste juhti.

Hoolimata oma separatistlikust meelsusest ei määranud Kataloonia valitsus, mis vanglate haldamise eest vastutab, avatumat vanglarežiimi automaatselt, pälvides teatud radikaalsemate rühmituste kriitika.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles